Zweethut

De inipi - of op z'n Hollands: de zweethut - is een Indiaans reinigingsritueel van duizenden jaren oud, waarin zuivering plaatsvindt op lichamelijk, emotioneel, rationeel en spiritueel niveau. In Zeeland bestaat er een prachtige plek waar je zo'n bijzonder ritueel kunt meemaken.

Om 2013 gezuiverd te beginnen, ben ik met zeven vriendinnen afgereisd naar Zeeland voor zo'n zweethutsessie. Een superheftige ervaring.

Onder begeleiding van mensen met jarenlange ervaring, bouw je met elkaar een hut van wilgentakken en dikke dekens. Ook maken we zakjes met tabak en kettingen in verschillende kleuren - elke kleur heeft een betekenis - die we in de hut boven ons hoofd ophangen. Middenin de hut is een gat in de grond, waar verwarmde stenen in worden gelegd door een 'drager'. Op het teken van Pragyan - die de sessie binnen in de hut begeleidt - doet de 'drager' de hut dicht, waardoor het heet en benauwd wordt. Op de gloeiend hete stenen worden kruiden gestrooid, die je in een soort trance brengen.

We zingen met z'n allen Indianenliederen. Door het zingen blijf je rustig en adem je niet door je neus, want dat is veel te heet. Door de goede begeleiding lukt het je om los te komen van de hitte en angsten, en rustig te worden van het gezang. Ik zit op de grond, met mijn handen woelend in de grond, zodat ik enigszins iets kouds voel.

Na een uur mogen we één voor één de hut uit. Een enorme opluchting! Zodra je de hut uitstapt voel je een intense waardering voor de zuurstof in de lucht en de koude aarde onder je voeten.

We lopen allemaal een beetje versuft rond. Je lichaam krijg ineens een stoot zuurstof, waardoor je een beetje stoned wordt. Zalig!

Als iedereen is bijgekomen en we hebben nagepraat, ruimen we met elkaar de hut weer op.

Een ongelofelijke ervaring. Heel heftig, maar het geeft je ontzettend veel nieuwe energie. Voor mij echt bijzonder. Een geweldige afsluiting van 2012 en een super gevoel om het nieuwe jaar mee te beginnen.

--

Nieuwsgierig geworden? Op verschillende plekken in Nederland kun je zweethutsessies doen. Let er echter wel op dat je te maken hebt met een traditionele zweethut. Je vindt hier meer informatie over de locatie waar ik ben geweest.

Video's