Verslaafd aan neusspray? Zo kom je ervanaf

Grijp jij om de zoveel uur naar je tas op zoek naar je 'shot'?

Pink, Lip, Headgear, Hat, Fashion accessory, Magenta, Glasses,
Getty Images

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als doctor-to-be sta je nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

Hoewel deze week ons deed geloven dat we richting de zomer gaan vol festivals en terrassen, is niets minder waar (helaas). Winter is coming, en daarbij horen ook weer loopneuzen, hoestbuien en alles dat bij een verkoudheid hoort.

Hoewel het ontzettend verleidelijk is om bij een verstopte neus naar een flesje neusspray van de drogist te grijpen, moet je misschien toch even twee keer nadenken voor je dat doet. Neusspray als Otrivin (xylometazoline) kan op lange termijn voor een vervelende verslaving zorgen.

Alcohol en drugs, oké, maar neusspray? Ja echt waar, je zult niet de enige of de eerste zijn. Er is zelfs een term voor: 'Otrivinisme'. En steek je neusspray-verslaving vooral niet onder stoelen of banken uit schaamte, ook ik heb mij er 'schuldig' aan gemaakt.

Verslavingsgevoelig
Het middel zorgt in eerste instantie voor een verwijding van het neusslijmvlies waardoor je meer lucht krijgt. Een heerlijk gevoel wanneer je snotverkouden bent. Normaal houdt dit zo'n twaalf uur aan. Stop je binnen een week met het gebruik van de neusspray, dan is er niets aan de hand.

Maar ga je langer door, dan kun je in de problemen komen. Om (nog) onbekende reden komt de zwelling van het neusslijmvlies wat heviger terug nadat de neusdruppels zijn uitgewerkt.

Je blijft dus spuiten tot je een ons weegt en maakt het daarmee alleen maar erger. Kortom: op een gegeven moment voel je je verkouden van de neusspray zelf. En dat terwijl de normale verkoudheid al lang over was geweest. En dan is het cirkeltje rond.

Het houdt niet op, niet vanzelf
Sommige mensen spuiten wel een flesje per dag leeg, jarenlang. Het kan op lange termijn zelfs een chronische ontstekingsreactie in het neusslijmvlies teweegbrengen. De oplossing? Simpelweg stoppen.

Dat kan cold turkey van de ene op andere dag. Het zal dan een paar dagen vervelend zijn met een verstopte neus, maar daarna neemt de zwelling af en wordt het makkelijker.

Een ander idee is om per neusgat af te kicken, zodat je in ieder geval nog een beetje door je neus kunt ademen. Het kan ook zeker met hulp van de huisarts, die je vervangende neusdruppels geeft. Deze zijn niet verslavend en gaan de ontsteking in de neus tegen.

Just do it

Hoe ik er zelf vanaf ben gekomen? Op een festival kwam ik er tot mijn grote paniek achter dat het trouwe flesje niet in mijn tasje zat. De dag erna was zondag, de winkels waren gesloten.

Toegegeven: het hele weekend klonk ik alsof ik een zware griep te pakken had, maar daarna was ik er wel vanaf! Even afzien, maar dan heb je wel wat. Of juist niet meer, in dit geval.

Een goed zelfhulpmiddel bij neusverkoudheid? Los wat zout op in lauw-warm water en spoel dit door je neus heen. Succes gegarandeerd. Houd wel je zakdoeken bij de hand, loopneusgevaar!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Beauty & Body