Sommige voedingsmiddelen kunnen leiden tot nierstenen

Gevalletje 'wist je dat..?'

loes-hegeman
Imani Clovis via Unsplash

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als dokter-to-be staat ze nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

Dat is ook wat. Heb je net alle kerstdiners achter de rug (en dus eten voor een heel weeshuis achter de kiezen), kom je er ook nog achter dat je met het (veelvuldig) eten van sommige voedingsmiddelen de kans op nierstenen vergroot... Huh wattes?!

Nierstenen
Allereerst, wat is een niersteen: een niersteen is een steentje ontstaan in het bekken van je nieren doordat afvalstoffen kristallen hebben gevormd. Normaal gesproken gaan deze afvalstoffen keurig met je plas mee naar buiten wanneer je op de wc zit, maar het kan dus gebeuren dat deze afvalstoffen zich ophopen en een steentje vormen.

Van deze nierstenen kun je een niersteenaanval krijgen. Dit zijn hevige pijnen, vaak in je rug of zij (waar de nier zit), uitstralend naar je onderbuik. Na enkele dagen zijn de klachten bijna altijd over, omdat het steentje dan in de blaas zit. De steen kan dan meestal vanzelf uitgeplast worden. Hoewel de meeste nierstenen geen kwaad kunnen, is het toch raadzaam een arts te raadplegen bij het vermoeden op een niersteen.

Eetpatroon
Om nog even terug te komen op de combinatie nierstenen en voedingsmiddelen; de meeste nierstenen zijn gemaakt van calciumoxalaat. In veel voedingsmiddelen zitten deze oxalaten, en zo verhogen deze voedingsmiddelen de kans op nierstenen.

Wat zijn dat dan voor voedingsmiddelen? Denk aan spinazie, bieten en zoete aardappelen. Maar ook noten, thee en chocolade… Help. Uhoh.

Met mate
Geen zorgen. Het is absoluut niet zo dat je moet stoppen met het eten van deze producten. Sterker nog: vooral niet! Maar heb jij ooit een niersteenaanval gehad, dan kun je er rekening mee houden.

En ook als je afgelopen feestdagen een paar pakken chocoladekerstkransjes en oliebollen hebt weggewerkt, kun je - nu je dit weet - wellicht komende dagen kiezen voor een gezondere optie.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Beauty & Body