The Big Chop: waarom ik ervoor koos om ál mijn haar af te scheren

'Haal het er allemaal af,' die vijf woorden veranderden mijn leven voorgoed

big chop kaal
Louisa van Zuilichem

Aankomend weekend staat volledig in het teken van beauty, beauty en nog meer beauty. Als kers op de taart is zondag 22 november onze eerste digitale editie van Glamour Beauty Festival! Verwacht: inspirerende masterclasses, beautytalks, tutorials en musthave producten. Meer weten? Lees hier alles over Glamour Beauty Festival.

Heb je het over de nieuwste beautyproducten en –trends, dan is Glamour’s Zoé er als de kippen bij.
 Deze beauty-enthousiast neemt je graag mee in haar zoektocht naar de allerfijnste producten.

Afgelopen week scrollde ik door mijn fotorol en stuitte ik op een foto die nu bijna drie jaar geleden is genomen. Een foto van mezelf enkele minuten nadat ik een enorme haartransformatie had ondergaan. Na mijn haar, dat onmiskenbaar in de black hair categorie 4D viel, ruim tien (!) jaar chemisch gladgemaakt te hebben met relaxers, kwam daar officieel een eind aan. Mijn lange haar was verleden tijd. Door een kappersincident had ik last van haaruitval waardoor er kale plekken op mijn hoofd ontstonden, mijn haar brak af en was bovendien behoorlijk ongezond geworden. Mijn haar er met een tondeuse af halen, leek – voor mij – de enige optie.

The Big Chop

Er gingen welgeteld drie dagen overheen, voor ik de hair situation had gerelativeerd en ik plaatsnam in de kappersstoel bij José, mijn back-up kapper in de buurt. In het spiegelbeeld zag ik hoe hij mijn knot loshaalde - voor zover je die vijf sprieten nog een knot kon noemen - en mijn haar uitkamde. Hij sprak tegen me, al kan ik daar geen woord meer van meer herinneren. Enkel: ‘¿Estás seguro?’, wat hij herhaaldelijk vroeg. Of ik er zéker van was, dat ik al mijn haar eraf wilde halen. Ik probeerde de door mijzelf aangeprate angst te overwinnen. Het was per slot van rekening iets dat gedaan moest worden en het interesseerde me vrij weinig wat anderen daarvan vonden. Áls ze er al iets van vonden.

'Ik probeerde de door mijzelf aangeprate angst te overwinnen'

Hoe meer strengen haar langs mijn gezicht gleden, hoe meer het besef kwam dat er geen weg meer terug was – vooral niet toen hij in het midden van mijn hoofd aan de haal ging met zijn tondeuse. Want ja, wie zijn haar verandert, verandert zichzelf ook op een manier – in elk geval het zelfbeeld. Mijn lange haar maakte deel uit van mijn identiteit en als dat op dat moment wordt afgenomen, lijkt het alsof ook je identiteit wordt afgenomen en je jezelf moet herontdekken, if that makes sense.

Radi-kaal

Na mijn kappersbezoek appte ik mijn vriendinnen. “Ik heb iets radicaals gedaan,” stuurde ik in de groepsapp. Mind you: ik doe wel vaker radicale dingen, maar dit hadden ze niet zien aankomen. Mijn nieuwe korte haar ging gepaard met eindeloze complimenten, van mijn jaloersmakende ronde hoofdvorm tot “hoe gedurfd” het was. Onlangs luisterde ik naar de podcast Dolphins Don’t Sleep van Jamy Guda waar ze in gesprek gaat met model Tirza Tjon Kwan Paw. Laatstgenoemde bevindt zich in een soortgelijke journey. Zij zei haar bos krullen vaarwel tot ongenoegen van haar moeder, die uiteindelijk bijgedraaid is, maar het in de eerste instantie “zonde” vond. Wat mij doet afvragen waarom vrouwen, gemillimeterd haar en “dapper zijn” zo met elkaar worden geassocieerd? En waarom is het als vrouw zijnde “zo zonde” als je je haar afscheert? Om nog maar te zwijgen over het cliché van mannen die zogenaamd enkel de voorkeur geven aan vrouwen met lang haar.

'Ik heb iets radicaals gedaan,' stuurde ik in de groepsapp'

Zelfs als het cliché waar zou zijn; ik heb kort haar en ík voel me mooi. Hoewel het korte haar in de eerste instantie niet per se mijn eigen keuze is geweest, zie ik het toch als de beste keuze die ik ooit op beautygebied heb gemaakt. Geen enkel moment bekroop het gevoel van spijt me. In een wereld waarbij lang haar een maatstaaf lijkt te zijn voor schoonheid en vrouwelijkheid, zag ik het eerder als een bijna bevrijdende actie. Ik heb ervoor gekozen mijn eigen beautystandaard te volgen.

Of ik mijn haar ooit weer terug laat groeien? (fun fact: dit is de meest gestelde vraag óóit) Op het moment niet. Het lange haar behoorde tot een bepaald stadium in mijn leven dat nu voorbij is. Mijn lange haar past niet langer bij mij en bovendien wil ik mijn vrouwelijkheid niet uit mijn haar halen. Want zoals India Arie zegt: I’m not my hair.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Beauty & Body