Zo maak je moeilijke keuzes makkelijker: deze stappen helpen je op weg

Of het nu gaat over liefde, werk, geld of gezondheid: zo maak je de moeilijke keuzes makkelijker

Street Style : Paris Fashion Week Womenswear Spring/Summer 2019 : Day Eight
Melodie JengGetty Images

Keuzes maken, of vooral de juiste keuzes maken: gevalletje makkelijker gezegd dan gedaan. We feel you. En dan maakt het niet uit op welk gebied je een uitdaging hebt. Of het nu gaat om de beste keuze maken op werkgebied (blijf je bij je leuke werkgever met dito collega's of ga je solliciteren voor jouw droomfunctie?), of het gaat over je geldzaken én je toekomst (jaartje rondreizen over de wereld versus sparen voor je droom koophuis) of je een slimme keuze wil maken als het gaat om verantwoord leven en gezonde voeding: in ieder dilemma in je leven bieden déze 3 stappen meer duidelijkheid. Duidelijkheid schept helderheid en rust, waardoor je de beste en slimste keuze(s) kunt maken.

Binnen 10 minuten meer duidelijkheid

De meeste situaties in het leven zijn nou eenmaal gecompliceerd. Vooral als je niet zo goed bent in keuzes maken.Je bent geneigd om je te richten op allerlei bijzaken en kan je blindstaren op de welbekende 'what if' scenario's. Hoe meer details, hoe moeilijker het wordt de knoop door te hakken.

Deze 'oefening' duurt 10 minuten en gaat terug naar de basis: bij welke keuze voel jij je het beste? Zó focus je je op de hoofdlijnen en ga je niet in op alle details. Ready, set, go.

Stap 1: Bepaal je keuzes

Bekijk welke alternatieven je hebt. Waar twijfel je tussen? Bijvoorbeeld: 'vechten voor je relatie', 'een break inlassen' of 'uitmaken en je boeltje pakken'. Kies de twee alternatieven die je het meest aanspreken en vergeet alle andere keuzes.

Stap 2: Bepaal de voor- en nadelen

Schrijf nu drie voordelen en drie nadelen op van de twee alternatieven die je hebt bedacht. Als voorbeeld: Ga ik van baan veranderen? Pro's kunnen zijn: 1) de mogelijkheid om te groeien, 2) meer carrièrekansen, 3) een beter salaris. Mogelijke con's: 1) het is onzeker of je wel wordt aangenomen 2) je moet opnieuw ingewerkt worden, 3) je hebt geen zicht op de werksfeer en de band met collega's. Bepaal voor elk alternatief het belangrijkste voor- en nadeel.

Stap 3: Maak een afweging

Nu heb je twee alternatieven met ieder één belangrijk voordeel en één nadeel. Stel: een alternatief voor jouw wereldreis van 12 maanden is een Europese sabbatical van één maand. Voordeel: je bespaart geld (zodat je eigen vermogen kunt opbouwen om ooit een huisje te kunnen kopen). Nadeel: je bent minder lang op reis en je ziet minder van de wereld.

Kies nu welk van de twee alternatieven je het grootste voordeel geeft. What's next? Kies nu welk van de twee alternatieven je het grootste nadeel geeft. Je raadt het al, het alternatief met het grootste voordeel is de keuze die je eigenlijk wilt maken. En het alternatief met het grootste nadeel is de keuze waar je het meest bang voor bent.

Wat is je uitkomst?

Als het alternatief met het grootste voordeel een ander is als die met het grootste nadeel, dan ben je geslaagd. Nú kun je kiezen voor het alternatief met het grootste voordeel. Dat is de beste keuze.

Als een alternatief zowel het grootste voordeel als het grootste nadeel heeft, dan is dat toch de juiste keuze voor jou. Die keuze geeft je veel plezier, maar ook pijn of twijfels. Als in: je wilt het graag, maar je bent er ook bang voor. If so, focus je op het voordeel. Het nadeel blijkt vaak wel mee te vallen.

Rabobank

Zelf kunnen kiezen is fijn. Een voorrecht! Of het nu gaat om financiële keuzes, je carrière of bijvoorbeeld je voedingspatroon. Dat onderstreept de Rabobank. De vrouw van nu heeft zelf in de hand wat ze met haar geld doet en dé bank van ons kleine landje helpt, inspireert en faciliteert je daarbij.

Financieel gezond leven
Gezond leven begint bij goed voor jezelf zorgen. Van genoeg slaapuren pakken tot voldoende bewegen, gevarieerd en gezond eten en - niet te vergeten - je financiën op orde te hebben. Over dat laatste gesproken, uiteraard voor nu (lees: de volgende keer dat je huur wordt afgeschreven), maar ook voor later. Juíst omdat later nu (al) kan zijn. Je kan zomaar tegen je droomhuis aanlopen. Of misschien is het eindelijk tijd om te stoppen met dromen en gewoon te doen: stamp in het nieuwe jaar je onderneming, in de vorm van een koffiebar of winkel (of beiden, hoi hippe concept-store) uit de grond.

Wat de toekomst je ook brengt, in alle gevallen heb je geld nodig. En niet zo'n klein beetje ook. Sterker nog: je hebt steeds méér eigen geld nodig. Wil je bijvoorbeeld een huis kopen, dan moet je tenminste met 16K eigen vermogen op de proppen komen. Ik hoor je denken, hoe dan (die 16K bij elkaar sprokkelen)? Nou, door tijdig én met regelmaat centen opzij te zetten, zodat je straks (reminder: kan binnenkort zijn) niet voor verrassingen komt te staan.

Spaar jij nauwelijks tot niet? Of symbolisch 10 euro per maand en geef je die 120 euro rondom de feestdagen uit aan de kerstdecoratie? Je bent niet de enige! Rabobank to the rescue! Rabobank wil je helpen om slimme financiële keuzes te maken. Zodat je weet dat déze keuzes invloed hebben op je leven, nu en later. Zodat ook, zelfs jij stap voor stap een financieel gezonde toekomst tegemoet gaat. Een voorbeeld? De kracht van 50 euro. Alle begin is moeilijk, begin makkelijk. Of in dit geval klein, bijvoorbeeld met €50 per maand op een spaarrekening zetten. Hier lees je meer over de kracht van 50 euro, bespaartips (moet je bijvoorbeeld altijd het ‘duurste’ merk dagcrème kopen?) en hoe andere mensen met hun geld omgaan.

Meer weten? Tijdens de MoneyTalk, onder leiding van Susanne Scheepers, Marketeer Vermogensopbouw van de Rabobank, op het Glamour Beauty Festival hoor je álles over slim omgaan met geld en hoe je meer met je geld kun bereiken. Bijvoorbeeld met beleggen*. Rabobank' Susanne is een groot fan van laten beleggen, dan heb je er geen omkijken naar. Haar ultieme tip: begin zo vroeg mogelijk.

*Goed om te weten: aan beleggen zijn risico’s verbonden. Je kan een deel van je inleg verliezen.

Food of the future
Rabobank heeft voor hun Rabo Food Forward programma de juiste spokesperson en sparringspartner gevonden, namelijk Rens Kroes. De schrijver en food-blogger weet als geen ander hoe je op een verantwoorde, healthy manier met je voedingskeuzes kunt omgaan. Als partner van Rabo Food Forward wil Rens consumenten uitdagen om samen te kijken naar oplossingen: 'Het is mijn persoonlijke missie om mensen bewust te maken van gezonde voeding en een verantwoord leven. Voeding is de brandstof voor ons lichaam. Daarom is het belangrijk dat we nadenken over hoe we ons vanaf vandaag, kijkend naar de toekomst, op een verantwoorde manier kunnen voeden.'

Rens en Rabobank geloven in samenwerken, net zoals in het gesprek met elkaar aangaan. En daar is op het Glamour Beauty Festival alle gelegenheid voor: tijdens de talk, workshop en Q&A sessie in één. Houd voor de tijd en datum deze site in de gaten. Good to know: Rens gaat tijdens de workshop Glamourous Powerfood bereiden, onder andere haar welbekende Choco Powerballs.

Meepraten (en -eten)? Kom naar het Future Food Café by Glamour & Rabobank.Verwacht verantwoorde, toekomstbestendige voeding. Twee voorbeelden van toekomstbestendige voeding die we serveren in het Future of Food Cafe op Glamour Beauty Festival zijn de hartige taart 'outer glow': een hartige taart die bestaat uit ingrediënten die goed zijn voor je huid en je haar. What else? De 'no energy cookie': gemaakt van havermout en speltbloem van de Schiedamse molens die malen op eigen windkracht, 100% plantaardig, gevuld met cranberries, dadels, abrikozen, zonnepit en kokos en ashwagandha, een Indiaans kruid dat een gunstig effect heeft tegen stress en vermoeidheid. Gebakken met de restwarmte/energie van onze ovens.

Er worden duurzame lunchgerechtjes en dito snacks geserveerd die niet alleen lekker zijn, maar ook heel lief zijn voor je inner you. Met een gezond en mooi, stralend uiterlijk als resultaat. Dus: kom proeven, ruiken en ervaren. Zie je daar!

Alle beautylovers verzamelen! Op 16 en 17 november staat het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam in het teken van de tweede editie van Glamour Beauty Festival. Een heus beautyparadijs, waar je workshops en talks kunt volgen, maar je ook compleet in de watten gelegd kan worden. Iedereen gaat naar huis met heel veel nieuwe beautykennis en een goedgevulde goodiebag vol goddelijke beautyproducten. Ook zijn er gedurende de dag prijzen te winnen, zoals bij de grijpmachine en tijdens de beautybingo. Kortom: een beautyfeest waar je bij moét zijn! Tickets zijn €25, exclusief servicekosten. Bemachtig hier je tickets!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Beauty & Body