Vijf ingrediënten die je volgens dermatologen moet vermijden in je DIY-skincare

Experts hebben advies voor wanneer je aan de slag gaat met huis- tuin- en keukenmiddeltjes

portrait of young confident women applying face mask
Caroline Tompkins / Refinery29 for Getty ImagesGetty Images

Terwijl je thuis in lockdown zit probeer je misschien je koopgedrag aan te passen en minder spullen te kopen, waaronder ook huidverzorging. Of misschien heb je na het bakken van bananenbrood of pancake cereal wel zin om iets anders te creëren. Hierdoor wordt DIY-skincare steeds populairder.

DIY-skincare maken

Volgens dermatologen kan het maken van je eigen skincare-producten heel goed zijn voor je huid. "Het toevoegen van DIY-producten aan je skincare is meestal een pluspunt en het proces van het gebruiken en klaarmaken van groenten en fruit is een geweldige manier om je geest tot rust te brengen en af te leiden van de huidige situatie", zegt dermatoloog Ava Shamban uit Californië.

Dermatoloog Mona Gohara is het daarmee eens, maar waarschuwt dat er enige risico's zijn. "Mensen willen liever niet naar de winkel en willen hun uitgaven besparen, dus gaan ze DIY-skincare maken", zegt ze. "Dit kan werken, maar het kan ook zijn dat het de problemen verergert, of dat je huid er slecht op reageert."

Er zijn bepaalde veelvoorkomende ingrediënten voor huidverzorging die veel meer schade aan je huid kunnen toebrengen, dan dat ze goed doen. Hier zijn de ingrediënten waarvan dermatologen zeggen dat je ze moet vermijden óf waar je heel voorzichtig mee moet zijn.

Deze ingrediënten moet je vermijden

Citroen en ander fruit

Hoewel veel Pinterest-hacks je zullen vertellen dat citroen allerlei positieve effecten kan hebben voor je huid, willen de experts liever dat je het alleen in de keuken gebruikt. "Citroen is zuur en kan de huid verbranden, waardoor hij overgevoelig wordt en kan verkleuren", zegt Gohara.

Citroen kan zelf phytophotodermatitis veroorzaken. Dit is een ontstekingsreactie. "Gebruik van citroen op de huid die wordt blootgesteld aan de zon, kan blaren en hyperpigmentatie veroorzaken," zegt dermatoloog Rita Linkner uit New York.

Volgens Shamban veroorzaken de meeste andere vruchten geen ernstige reactie, tenzij je er een allergie voor hebt. Ze adviseert je om het product dan eerst even op een klein stukje huid uit te proberen, voordat je het over je hele gezicht aanbrengt. Maar wees gewaarschuwd; sommige vruchten hebben een ander nadeel. "Let op vlekken door bessen en ander fruit met veel kleurpigmenten, een gevaar voor de DIY'ers", legt Shamban uit.

Tandpasta of baking soda

Hoewel je tandpasta misschien prima werkt om puistjes mee weg te werken, willen dermatologen liever niet dat je het op je huid gebruikt. Hetzelfde geldt voor baking soda, een andere veel voorkomende DIY-hack tegen acne, om vrij eenvoudige reden: "Tandpasta en baking soda kunnen de huid irriteren of ontsteken", zegt Gohara.

Rauw ei

Eieren worden misschien gebruikt in bepaalde populaire K-beautyproducten, maar als je ze direct aanbrengt op de huid kan dat behoorlijk heftige gevolgen hebben. "Van rauw ei kan je salmonella krijgen," legt Gohara uit. Onderzoeken classificeren salmonella-huidinfecties als zeldzaam, maar als je afbeeldingen online zoekt wil je het risico niet nemen.

Azijn

Sommige mensen gebruiken toners op basis van azijn vanwege de zuurgraad en pH-balancerende eigenschappen van het ingrediënt, maar het is absoluut geen door een dermatoloog goedgekeurde truc. "Ik zou wegblijven van azijn, ongeacht de eventuele voordelen", zegt Shamban. "De geur is vreselijk voor de huid en blijft lang hangen."

Maar volgens dermatoloog Shasa Hu uit Florida is de geur niet eens het ergste aan azijn: "De schadelijke effecten variëren van irritatie, sneller verbranden en oppervlakkige chemische verbranding tot depigmentatie als gevolg van irritatie."

Specerijen

Gohara waarschuwt dat kurkuma kan zorgen voor vlekken op de huid, maar dit maakt het geen absolute no-go. Linkner zweer bij kurkuma en zegt dat ze er al jaren haar eigen DIY-masker mee maakt, en Shamban zegt dat het effectieve ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Kaneel daarentegen moet je volgens Shamban volledig vermijden.

Shamban zegt dat je alle specerijen voorzichtig moet gebruiken. "Bepaalde kruiden kunnen voor sommigen irriterend zijn, dus blijf weg of test het eerst uit."

Hoewel sommige DIY-brouwsels gunstig kunnen zijn voor de huid, moet je ze niet hetzelfde behandelen als een product uit de winkel. "Gebruik DIY-producten niet te vaak en laat deze producten nooit voor lange tijd ergens staan", waarschuw Shamban. "Maak precies genoeg voor een portie en bespaar niet op hergebruik. In producten die je in de winkel koopt zitten bewaarmiddelen of stabilisatoreren, waardoor ze langer houdbaar zijn."

Als je behandelingen zoekt voor een ernstig huidprobleem, informeer dan liever bij een dermatoloog.

Dit artikel verscheen eerder op Allure US.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Beauty & Body