Dit is waarom je statisch geladen bent, en zo kom je ervan af

Dit zijn bijvoorbeeld de kledingstukken die je moet dragen om minder statisch te zijn

waarom-ben-je-statisch-geladen
Glamour

Mensen denken op dit moment dat ik smetvrees heb. Met mijn handen in mijn mouwen gewikkeld druk ik de deurklink open en bij iedere aanraking met een persoon ben ik panisch. Toch is niet de hygiëne, maar de statisch geladen lucht de grote boosdoener. Reden genoeg voor mij om uit te zoeken waar deze lading vandaan komt, én hoe we er van af komen.

Wat is het eigenlijk?
"Statische elektriciteit kenmerkt zich door de aanwezigheid van een (hoge) spanning met een geringe energieinhoud." Het doet me denken aan mijn biologie-boek, waarbij ik een zin drie keer moest lezen voordat ik het begreep. Maar ik heb het verder uitgezocht: als de statische elektriciteit niet kan wegvloeien naar aarde loopt de hoeveelheid op. Totdat je haar letterlijk overeind staat. Dit wordt erger als de luchtvochtigheid laag is. Zodra je metaal aanraakt, kan er een voelbare ontlading door vonkoverslag ontstaan. De verwarming maakt de lucht droog, waardoor ik op dit moment enorm veel schokken krijg.

Hoe komen we ervan af?
Je wordt minder statisch met water in de buurt, maar gezien je geen fontein of elektrische luchtbevochter in je huis kan monteren, gaan we voor het kleine geschud. Planten met een groot bladoppervlak helpen ook. - Laat dat nu net de trend zijn. Een vochtige handdoek maakt je per direct minder statisch.

Kledingkeuze
Maar ook je kleding speelt een grote rol. Draag bij voorkeur katoenen of linnen kledingstukken. Sneakers zijn voor mij de grote boosdoener. Het blijkt dat ik mijn rubberen zool beter kan inwisselen voor een leren exemplaar. Heb je statisch haar? Een beetje haarlak doet wonderen. Ook een klein drupje handcrème of bodylotion in je haar helpt!

Toch geladen? Hierbij een truc van de website van ESD: raak met een metalen sleutel een waterkraan of metalen deurkruk aan. Door de sleutel voel je op deze manier niks van de energieoverdracht.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body