Je wist niet dat deze 11 dingen konden gebeuren tijdens een bevalling

Mommy's-to-be, bereid je maar vast voor...

dingen-gebeuren-tijdens-bevalling
Julie Johnson
Hoe natuurlijk zwangerschap en bevallen voor vrouwen ook mag zijn, helaas is de kennis over deze gebeurtenissen alles behalve natuurlijk. Als de kroost er eenmaal is kun je (hopelijk!) wel vertrouwen op je moederinstinct, maar dat neemt niet weg dat er veel situaties zijn tijdens je zwangerschap of je bevalling waar je van tevoren niets over wist. Glamour to the rescue! Dit zijn 11 momenten die zich kunnen voordoen tijdens een bevalling. Be prepared...

 1. Problemen met de ruggenprik
  De ruggenprik is een veelvoorkomende manier van pijnstilling tijdens een bevalling, maar kan niet altijd worden toegediend. Je moet als bevallende vrouw minstens vier centimeter ontsluiting hebben, jezelf in de juiste positie kunnen brengen om de prik in je onderrug te krijgen en de snelheid van je bevalling moet zodanig zijn dat het ziekenhuisprotocol om de pijnstilling toe te dienen gevolgd kan worden. Voldoe je niet aan deze eisen, dan krijg je geen ruggenprik.

 2. Het verlies van bloedpropjes
  Dit is de manier van je baarmoeder om zichzelf weer back in shape te krijgen. Helaas ben jij degene die met de nare bijwerkingen zit...

 3. Aambeien
  Al dat persen, druk zetten en inspanning leveren down under, kan ervoor zorgen dat er een stukje darm mee naar buiten wilt. Via de achteruitgang. Aambeien zijn vaak een gevolg, gelukkig gaan ze ook vaak vanzelf - na jeuk, pijn en in het ergste geval bloed - weer weg.

 4. Een trillend lijf
  Tijdens een bevalling komen er zo veel hormonen vrij, dat zelfs je ledematen soms niet meer weten wat ze ermee aan moeten. En dus kunnen ze te pas en te onpas gaan trillen. Het ziet eruit alsof je nog meer ongemak ervaart dan je zonder deze bijwerking al doet, maar gelukkig heb je er zelf niet zo heel veel last van.

 5. Overgeven
  Door pijnstilling kan je bloeddruk ineens drastisch zakken, waardoor jij misselijk kunt worden en moet overgeven. De stress en zenuwen die je waarschijnlijk ook ervaart bevorderen dit helaas niet.

 6. Uitscheuren
  Waarschijnlijk heb je hier wel eens over gehoord, maar wist je al dat het bij 95% van de vrouwen gebeurt omdat de vaginale huid simpelweg niet flexibel genoeg is? Klein pluspuntje: je voelt er waarschijnlijk weinig van. Dat dit is omdat je al zo veel pijn hebt proberen we dan maar even te vergeten nu het nog kan.

 7. Een blauw oog
  Het vele persen kan er helaas ook nog eens voor zorgen dat de bloedvaten in je gezicht springen, wat dan vaak rondom het oog gebeurt. Het resultaat: een look alsof je net hebt meegedaan aan een bokswedstrijd. Ook dit verdwijnt als het goed is na een paar dagen vanzelf.

 8. Perineum-trauma
  Niet alleen je vagina zelf kan uitscheuren tijdens een bevalling, ook het gebied tussen je vulva en anus, het zogenaamde perineum, heeft het zwaar te verduren. Het letsel kan variëren van scheurtjes in de huid, via scheurtjes in de spieren tot volledige uitscheuring van vagina tot ... Nee, we kunnen het niet zeggen. Te. Pijnlijk.

 9. Amniotomie
  Dat is een mooi woord voor het kunstmatig breken van je vliezen. Als dit niet natuurlijk gebeurt, moet een dokter het doen om de bevalling op gang te brengen of sneller te laten verlopen.

 10. Plas, poep en windjes
  Je hebt vast wel eens gehoord dat veel vrouwen poepen tijdens de bevalling, maar wat dacht je van plassen en windjes laten? Door de pijnstilling, het gewicht van je kind en, nou ja, het feit dat je gewoon wat anders aan je hoofd hebt zorgt ervoor dat je sanitaire gebruiken tijdens een bevalling ineens heel anders zijn.

 11. Intense bloeding
  Om je lichaam na een bevalling weer terug naar ervoor te krijgen, kun je de uren, dagen, weken erna nog last hebben van veel bloedverlies. Dit komt vaak doordat de placenta uit de baarmoeder verwijderd is. Sommige vrouwen hebben professionele hulp nodig om het te stoppen, bij anderen stopt het vanzelf.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Body