Dé oplossing om van je pijnlijke menstruatieklachten af te komen

Doctor-to-be Loes geeft advies

Menstruatie-klachten-pijn-loes-hegeman
Rawpixel via Unsplash

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als doctor-to-be sta je nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

Waarom menstruatie de naam 'maandelijks feestje' heeft gekregen, Joost mag het weten. Dat die 'feestjes' voor niemand een pretje zijn, dat moge voorop staan. Buikkramp, rugpijn, mood swings, eetbuien, you name it. Maar sommige meiden en vrouwen liggen tijdens hun menstruatieperiode letterlijk dubbel van de pijn. Soms zo erg dat daar tientallen pijnstillers en zelfs ziektedagen aan te pas moeten komen.

Endometriose
Er is mogelijk een verklaring voor die 'helse' pijnen. Het zou kunnen dat deze vrouwen last hebben van 'endometriose'. Hierbij nestelen stukjes baarmoedervlies zich ook buiten de baarmoeder, in de onderbuik. Bijvoorbeeld op de blaas, de darmen, de eierstokken, het buikvlies of de buitenkant van de baarmoeder.

Deze stukjes baarmoedervlies zijn in feite een beetje verdwaald. Helaas reageren ze wel op je hormoonwisselingen, net als het normale baarmoederslijmvlies in de baarmoeder. De stukjes groeien tijdens de menstruatie een beetje mee, wat voor flinke pijnscheuten kan zogen. Immers, een normale menstruatie kan al onprettig aanvoelen, maar deze stukjes zitten natuurlijk op plekken waar ze niet horen en geven daarom veel pijn.

Stukjes baarmoederslijmvlies op de darmen kunnen tijdens een menstruatie bijvoorbeeld voor erg veel pijn tijdens zorgen bij je ontlasting. De pijn kan ook uitstralen naar je rug of benen. Het kan zelfs pijn geven tijdens de sex, namelijk wanneer de penis tegen de endometriose-stukjes aankomt. Klinkt niet prettig he?

Ok, wat nu?
Gelukkig is er wel wat aan te doen (naast de vanzelfssprekende massage van je vriend, een dikke reep Tony's en een warm dekentje op de bank natuurlijk). De meest simpele optie is om de anticonceptiepil door te slikken in plaats van iedere drie weken een stopweek in te lassen. Dit bespaart je een hoop pijn én tampons.

Je kunt de pil net zo lang doorslikken tot je een doorbraakbloeding krijgt. Las in dat geval een stopweek in. Gebruik in deze stopweek als pijnmedicatie bij voorkeur medicijnen als Ibuprofen en Naproxen. Die twee pijnstillers werken doorgaans beter tegen menstruatiekramp dan paracetamol.

Een voorbeeld van Naproxen is de welbekende Aleve Feminax (te koop bij de drogist). Let wel: door de 'commerciële' naam die eraan verbonden zit, is Aleve Feminax vaak prijziger dan 'normale' naproxen, terwijl laatsgenoemde net zo goed werkt.

Maak een afspraak
Een andere optie is het gebruik van zogenoemde progestagenen. Dit middel vermindert de aanmaak van het baarmoederslijmvlies. Echter, deze optie is een stuk ingewikkelder en gaat te ver om hier te bespreken.

Mocht het gebruik van anticonceptie en goede pijnstelling voor jou niet voldoende zijn, vraag dan je huisarts een afspraak te maken bij de gynaecoloog. Hij of zij kan je veel uitleg geven over endometriose en verschillende behandelopties met je bespreken.

Weet in ieder geval dat er mogelijkheden zijn, en dat je niet met maandelijkse pijn door het leven hoeft. Dat zou zo zonde zijn (en maakt ook dat je van je welverdiende Tony reep veel minder kunt genieten). En onthoud, er is hoop: na de overgang verdwijnen de endometriose klachten meestal vanzelf.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body