Deze tips helpen je om te stoppen met nagelbijten

Knoop deze twee dingen in je oren: je bent nooit 'het extreemste geval' én je kunt het echt afleren

celebrities attend the 2019 us open tennis championships
GothamGetty Images

Jessica Scholten is de nagelguru van Nederland. Ze heeft jarenlange ervaring met nail art en deed de nagels van modellen bij internationale shows als Kenzo en Oscar de la Renta. Inmiddels heeft ze eigen salons onder de naam Lakwerk. Daar behandelt ze regelmatig mensen die nagelbijten. Lees meer nageltips van Jessica in het nageldossier van Glamour.

"Nagelbijters zijn bang om hun handen te laten zien. Ze denken vaak dat niemand ze kan helpen én dat ze tot de extremen behoren. Toch kan ik verzekeren dat ik genoeg mensen heb geholpen die nagelbijten en dat niks mij te gek is. We kunnen nagelbijters juist enorm helpen en we doen dat met alle liefde," aldus Jessica.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Nagelbijten behandeling

Oké, een behandeling dus. Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Gelnagels zorgen ervoor dat je minder snel op de nagel bijt en dat je nagel de tijd krijgt om te groeien. Je bijt in de meeste gevallen minder snel nagel omdat:

 • Het andere gevoel van gelnagels je herinneren aan het nagelbijten
 • Gelnagels kosten geld en dus denk je bewuster na over het bijten
 • Gelnagels zijn hard waardoor je je nagel minder snel scheurt

  Als je voor een behandeling kiest, houd er dan rekening mee dat het een intensief traject kan zijn. Het aanbrengen van gelnagels is niet eenmalig. Op het begin is het verstandig om iedere anderhalve week terug te komen bij je nagelstylist. Dit omdat nagels die zijn afgebeten sneller groeien.

  Dat komt omdat je nagel de functie heeft om je vingertop te beschermen. Wanneer je korte nagels hebt, zullen je nagels sneller groeien om dit probleem op te lossen. Zorg dat je zo snel mogelijk teruggaat naar de salon wanneer je een nagelhaakje of -scheur hebt. Nagelbijters hebben de neiging om aan het haakje of scheurtje te zitten. "Vaak zien we dat nagelbijters dan direct alle gel van alle nagels afhalen."

  Nagelbijten stoppen

  Bang dat jouw nagels en vingertoppen niet meer te herstellen zijn? Wees gerust! Volgens Jessica trekt dit allemaal weer bij. "Bij nagelbijters zie je vaak de huid bij de vingertop wat dikker wordt en dat er wat eeltvorming ontstaat. Daarnaast hebben ze vaak veel velletjes bij hun nagelriem. Wanneer jij je nagels niet meer bijt door gelnagels, zal dit eelt vanzelf weer verdwijnen. Het is dus écht mogelijk om weer je oorspronkelijke nagels en handen te krijgen."

  Stel wel je verwachtingen bij. "Vaak willen nagelbijters direct lange nagels, omdat ze er dan 'toch geld aan uitgeven'. Kies niet direct voor een extreme nagelverlenging. Er komt dan te veel druk op je kleine stukje nagel, waardoor het juist afbreekt. Je moet even door de zure appel heen bijten. De eerste keer naar de salon zul je ultra korte nagels hebben met enkel een kleurtje. Maar vanuit dat startpunt kan het alleen maar beter gaan en kun je uiteindelijk écht weer lange nagels krijgen."

  hand van een nagelbijter in behandeling
  Jessica Scholten
  een hand van dezelfde bijter, after
  Een hand van dezelfde bijter, after.
  Jessica Scholten

  Nagelbijten afleren

    Nagelbijten is een tik, dus probeer je er bewust van te worden. Dit kan met de hulp van een vriend of vriendin die je er op wijst wanneer je nagelbijt, maar gelnagels zijn dus ook een mooi herinner middel.

    Het belangrijkste is om consequent te zijn en er echt bewust mee aan de slag te gaan. Kun je niet direct afkicken? Spreek met jezelf af dat je één nagel mag bijten. Je pink is de beste keuze, want deze zie je het minst goed.

    Verzorg en lak ze eerst zelf

    Wanneer je niet de middelen hebt om geregeld terug te gaan naar de salon, dan kun je het eerst zelf proberen. Doe een mooi lakje op je nagels en verzorg ze goed. Geef je nagels extra liefde. Wanneer je. moeite hebt gedaan om je nagels mooi te maken, zal de drempel hoger zijn om weer te bijten.

    Houd vol!

    Heb je gebeten voordat je erbij nadacht? Gooi niet direct de handdoek in de ring door elke nagel vervolgens op dezelfde manier te behandelen. Zorg ervoor dat je die ene nagel weer de liefde geeft en houd moed. Mocht je het op de automatische piloot blijven doen, kies er dan voor om te investeren in een specialist.

    Nagelbijt middel

    Ten slotte heb je nog nagelbijt middeltjes, waaronder Byte-x. Dit product lak je over je nagel en heeft een vieze smaak. Het helpt je bewust worden van je tik doordat je de smaak vies vindt, maar in sommige gevallen hebben bijters het middeltje na een tijdje niet meer door.

    Facts over nagels

    Een gemiddelde nagel groeit 3,5 mm per maand en heeft een half jaar nodig om de volledige cyclus te doorstaan. Bij nagelbijters gaat dat iets sneller. Zoals eerder genoemd groeit je nagel sneller om je vingertop te beschermen. In sommige gevallen gaat dit zelfs dubbel zo snel. Laat dat nou eens een fijn voordeel zijn!

    This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
    Advertentie - Lees hieronder verder