Een condoom beschermt niet 100 procent tegen genitale wratten

Dokter-t0-be Loes geeft uitleg

Insect, Invertebrate, Beetle, Pest, Macro photography, Organism, Arthropod, Scarabs, Stag beetles, Blister beetles,
Romi Yusardi via Unsplash

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als dokter-to-be sta je nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

De wereld van zichtbare de SOA's
Ongetwijfeld dat de meesten van jullie inmiddels wel van Chlamydia afweten; de meestvoorkomende SOA in Nederland, en niet zichtbaar aan de buitenkant. Maar houd je er ook wel eens rekening mee dat er SOA's zijn die wél aan de buitenkant te zien zijn..? Denk hierbij bijvoorbeeld aan de genitale wrat. Een vervelende hardnekkige.

H(et)P(ijnlijke)V(irus)

Genitale wratten worden veroorzaakt door het HPV-virus. De wratten ontstaan één tot acht maanden na besmetting. In geval van wisselende contacten is het dus lastig te achterhalen wie de 'boosdoener' is geweest.

Hoe voorkom je het?
Een condoom beschermt voor een groot deel tegen genitale wratten, maar je bent niet honderd procent beschermd. Het virus kan bijvoorbeeld ook van huid op huid worden overgedragen.

Het kan dus zo zijn dat je veilige sex hebt gehad, maar toch last krijgt van genitale wratjes. Ook sex met veel wisselende partners verhoogt het risico op het oplopen van het HPV-virus.

Wat zijn de symptomen?
Het is lastig aan de 'buitenkant' te zeggen of iemand het HPV-virus heeft. Iemand kan het virus bij zich dragen zonder de wratten te hebben (slechts één op de honderd mensen die het virus bij zich draagt, krijgt wratten). Een zorgvuldige visuele check-up van je geslachtsdeel garandeert dus niks helaas.

De wratten kunnen overal op je geslachtsdeel voorkomen. De penis, je schaamlippen, rondom je anus. Ze zijn meestal roze-rood of grijs-wit van kleur. Ook kunnen ze wat jeuken of branden. Niet fijn dus.

Maar....

Het goede nieuws aan dit alles? De wratten verdwijnen meestal vanzelf weer én zijn onschuldig. Het is goed om te weten dat dit type HPV niet kankerverwekkend is, je kunt dus opgelucht ademhalen.

Bij negentig procent van de patiënten met genitale wratten zijn de plekjes binnen twee jaar verdwenen. Gaat het bij jou niet over of heb je er last van? Breng dan snel een bezoek aan de huisarts.

Onderzoek
Er is geen urine, kweekje of bloedonderzoek nodig voor HPV. Op basis van zichtbare klachten, stelt de arts vast of je last hebt de SOA. In het geval van genitale wratten kan de huisarts ze aanstippen of een crème voorschrijven. Dit wil overigens niet zeggen dat het virus daarmee ook weg is. Het virus verdwijnt niet uit je lichaam, de wratten kunnen dus terugkeren. Veilige sex is dus een must.

Wellicht ook wel zo netjes om je sexpartner van de conditie daarbeneden op de hoogte te stellen - hij loopt immers toch een risico. Maar je kunt hem dus ook meteen geruststellen met bovenstaande informatie, dat is nog eens goed voorbereid zijn.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body