Moet je zo ongeveer elk uur naar de wc? Dit is de oorzaak

Dokter-to-be Loes geeft uitleg

Human leg, Pink, Leg, Hand, Footwear, Joint, Finger, Human body, Shoe, Ankle,
Getty Images

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als dokter-to-be sta je nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

Ben je naar de wc geweest en zit je, een halfuurtje later, alweer wiebelend op je stoel omdat je het gevoel hebt weer heel nodig te moeten plassen? En dan ga je eindelijk naar de wc, komt er maar een heel klein beetje... Frustrerend. Hoe kan dit nou, terwijl jij toch echt het gevoel hebt te moeten?

B(l)azige blaas
Bovenstaande klachten kunnen passen bij een 'overactieve blaas'. De naam zegt het eigenlijk al; je blaas is té actief. Je hebt vaak het gevoel heel nodig te moeten plassen, met als gevolg dat je ook heel vaak naar de wc gaat (ook ’s nachts).

Omdat je zo vaak naar de wc gaat, is er nog maar weinig urine geproduceerd door het lichaam en komt er dus maar weinig plas. Desondanks heb jij wel dat vervelende gevoel van aandrang. Het is eigenlijk een vicieuze cirkel die zichzelf staande houdt. Je hebt het gevoel te moeten plassen, dus je gaat, waardoor je blaas te actief blijft en weer sneller aangeeft te moeten plassen.

Hoe werkt het?
Je plas wordt opgehouden door een sluitspier rond de uitgang van de blaas (in de plasbuis). Je spieren in je bekkenbodem zijn erg belangrijk, zij vormen als het ware een extra afsluit-hangmat waar de blaas op steunt.

Wanneer er zo’n 150 tot 200 milliliter urine in de blaas zit, krijg je het gevoel te moeten plassen. Dit kun je nog even uitstellen door je sluitspier en de bekkenbodem aan te spannen. Gewoonlijk plassen vrouwen ongeveer om de 3 à 4 uur.

Bij een overactieve blaas krijgen je hersenen te snel een seintje dat de blaas vol zit. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan als je uit voorzorg extra vaak naar de wc gaat terwijl eigenlijk je niet hoeft. De blaas is dan niet meer gewend de plas op te houden. Ook een blaasontsteking kan een overactieve blaas geven.

Wat eraan te doen?
De cirkel kan doorbroken worden door middel van blaastraining. Met begeleiding van een bekkenfysiotherapeut doe je oefeningen waarbij je het plassen steeds langer uitstelt. De klachten zullen dan meestal afnemen of stoppen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body