Weet jij wel wat je op je gezicht smeert?

Alles wat je moet weten over veganistische beauty.

vegan-veganistische-cosmetica-makeup-beauty
Dennis Swiatkowski

Weten wat je smeert. Dát is waar het momenteel om draait in de beautywereld. Met als gevolg een enorme boost voor vegan cosmetics wereldwijd, en ook in Nederland. Maar wat betekent dat eigenlijk: veganistische beauty?

Vegan beauty

Vegan is hot news in de beautywereld. Alleen al in Amerika groeide het aantal online zoekopdrachten naar veganistische beautyproducten met 83% het afgelopen jaar (bron: Google trend report). De trend is ook waarneembaar in Europa. In Engeland steeg de aandacht voor vegan beauty niet eerder zo snel. Drogisterij Boots zag de online vraag naar veganistische producten verdubbelen in slechts één jaar tijd en ook in Nederland vragen we vaker naar vegan opties. Een van de redenen waarom we meer interesse tonen in de ingrediënten van de potjes in de badkamer is dat we bewuster zijn gaan eten. We maken ons druk over wat we in ons lichaam stoppen, dus waarom zou je ook niet eens nadenken over wat je opsmeert?

Liever plantaardig

Kort door de bocht bevatten veganistische producten geen dierlijke ingrediënten. Het betekent echter niet dat een vegan product altijd natuurlijk is. Of groen. Of biologisch. Of per se beter voor je huid, zegt Eliza van der Laan, brandmanager van het Nederlandse en veganistische huidverzorgingsmerk Naïf. Eliza: “Als we kijken naar de functionele eigenschappen van bijvoorbeeld een (dierlijk) ingrediënt als wolvet – bedoeld om de huid vet te houden en de huidbarrière te ondersteunen – zijn deze net zo goed als die van het veganistische carnaubawas of sheaboter.” Toch kiest Naïf voor de plantaardige variant, zegt ze. “Toen Naïf werd opgericht was veganisme nog een redelijk onbekende levensstijl, maar wij vonden het destijds logisch dat mensen liever plantaardige producten dan dierlijke (zoals gelatine/glycerine) op hun huid wilden smeren.” Al hun producten, inclusief de verpakkingen, zijn duurzaam, maar niet honderd procent natuurlijk, zegt Eliza. “We gebruiken bewust synthetisch parfum, omdat geuren op natuurlijke basis eerder huidirritaties veroorzaken.”

Clean beauty

Sasha Plasvic van het duurzame beautymerk Ilia vertelt: "Eerlijk gezegd is vegan in de beautywereld al een achterhaald concept. Als je een goed product maakt voor mens en natuur dan draait het om het totaalplaatje. Hoe en waar wordt het gemaakt. Wat zit er precies in en hoe is het verpakt. De verpakking heeft net zo veel invloed op het milieu. De focus moet volgens mij draaien om ‘clean beauty’. Producten die transparant zijn over de ingrediënten, die daadwerkelijk doen wat ze beloven en veilig zijn om te gebruiken. Want niet alle natuurlijke stoffen zijn goed voor je, en niet alle synthetische stoffen zijn slecht voor je.”

Go clean

Tegenwoordig kun je alles vinden op Google, dus lees dat etiket. Kies voor producten waar jij je prettig bij voelt. En dat hoeft niet allemaal groen te zijn. De wereld wordt al een stuk mooier als iedereen de 80/20-regel in haar toilettas zou hanteren: veel duurzame producten en hier en daar een ultiem luxeproduct, dat misschien iets minder eco-verantwoord is, maar wel veilig om te gebruiken.

Checkerdecheck

Op websites als crueltyfreekitty.com kun je snel en makkelijk informatie vinden over producten die vegan en diervriendelijk zijn. Veel merken zijn cruelty-free, clean en green, maar gebruiken ingrediënten als bijenwas en lanoline (vet uit schapenwol) in een aantal producten. Vaak geven de merken aan of en welke hondred procent vegan opties ze hebben. Van Lush tot Charlotte Tilbury en van Starskin tot NYX, wie zoekt vindt overal vegan mogelijkheden.

Benieuwd naar onze vegan friendly favourites? Neem een kijkje hier onder.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body