To wax or not to wax: een harige kwestie

Eline vraagt zich af of de kale vagina een opgelegde schoonheidsnorm is

schaamhaar-scheren
Sophie van der Perre

Eline Cordie (33) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

Brazilian Wax

Elke vrouw moet natuurlijk zelf weten wat ze doet of niet doet met haar lichaamshaar. Maar dat de kale vagina tegenwoordig de norm is, vind ik toch een beetje jammer.

Fun schaamhaar fact: de Brazillian wax waaide zo’n vijfentwintig jaar geleden over uit Amerika via Brazilië, vermoedelijk omdat iedereen daar de hele dag in een minuscule bikini loopt. Volgens verschillende onderzoeken onthaart 82 tot 88 procent van de vrouwen in Nederland hun schaamhaar. Uit resultaten van een enquête uit 2006 blijkt dat de full Brazillian (lees: zo kaal als een biljartbal) het populairst is.

Schaamhaar waxen of laseren

Ik ben dus ver in de minderheid. Ik wax of laser namelijk niet, ik trim alleen af en toe een beetje bij. In de kleedkamer of de sauna ben ik altijd de enige met haar op de poes. Ik heb soms het idee dat men daar naar me kijkt alsof ik een soort rariteit ben, een relikwie uit vervlogen tijden, maar dat kan ook m’n verbeelding zijn. Mijn schaamstreek was nooit iets waar ik veel over nadacht maar door de jaren heen is die regio bijna een principekwestie geworden.
Aanvankelijk was ik vooral lui. Ik had er gewoon geen zin in en wie klachten had, wees ik naar het gat van de deur. Daarbij vond ik het ook nogal oneerlijk: waarom zou ik me elke dag moeten scheren, daarbij ingegroeide haren en stoppels riskerend, of jaarlijks honderden van m’n zuurverdiende knaken uit moeten geven aan ontharing? Alleen omdat dat zogenaamd hygiënischer zou zijn (wat helemaal niet waar is) of esthetisch mooier in de ogen van voornamelijk mannen die te veel porno kijken?

'Door de jaren heen is mijn schaamstreek bijna een principekwestie geworden'

Inmiddels weet ik dat dit laatste niet per se opgaat: veel van mijn vriendinnen doen het omdat ze het zelf mooier vinden, om seksuele redenen of omdat ze het verzorgder vinden staan. Iedere vrouw moet dat natuurlijk zelf weten. Je lichaamshaar is geen graadmeter van je emancipatie. Maar toch vind ik het een beetje jammer.

Kale vagina schoonheidsnorm

Ik hou namelijk wel van die ‘70s/’80s vibe. Ik vind een kale poes iets steriel en, gek genoeg, seksloos hebben. Bij een Brazillian zie je in één oogopslag alle, eh, koopwaar. Terwijl met een beetje haar het meer een cadeautje is wat je uit moet pakken, waar je een beetje moeite voor moet doen. Het laat meer aan de verbeelding over. Een soort coltrui voor je vagina, if you will. En dan heb ik het alleen over het seksuele aspect.

Sinds ik een driejarige dochter heb komt daar nog bij dat ik haar wil laten zien dat je niets aan jezelf hoeft te veranderen, toevallig omdat iedereen dat doet. Ik vind het belangrijk dat zij het verschil ziet tussen mijn vagina, die van een volwassen vrouw en die van haar, een kind. Ik vrees namelijk dat ontharen toch, hoe vrij we onszelf ook wanen, een cultureel opgelegde schoonheidsnorm is. Dat gezegd hebbende, ik ben eigenlijk hypocriet want ik scheer wel mijn oksels. Omdat ik het anders geen gezicht vind. Ik ben er nog steeds niet uit voor wie ik het eigenlijk doe maar zo beladen is het misschien allemaal niet. Eén blik op de Wikipediapagina voor “Brazillian wax” (NSFW) en zie: het ontharen van de genitaliën is niks nieuws. Het werd al meerdere eeuwen gedaan in Arabië, Perzië, bij de Grieken en de Romeinen als teken van reinheid, schoonheid en vitaliteit. Ach ja. To wax or not to wax… het blijft een harige kwestie (sorry).

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body