Waarom het belangrijk is om beter naar je darmen te luisteren

Je darmen worden niet voor niets 'je tweede brein' genoemd

buikkramp
Xu Duo

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als dokter-to-be staat ze nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

Poepen. Oh het klinkt zo simpel... Maar wanneer jouw darmen niet helemaal naar behoren functioneren, kun je er toch zo vreselijk veel last van hebben.

Misschien heb jij wel een vast tijdstip op de dag waarop je naar de wc sprint voor je dagelijkse numero 2. Moet je na je eerste kop koffie even haast maken? Perfect. Een vast ritme is alleen maar fijn. Fijn voor jezelf en fijn voor je darmen, die hebben namelijk minder kans dat de boel obstipeert. Maar wat is dat eigenlijk, obstipatie?

Verstopt
Wanneer je minder dan drie keer per week poept, is er sprake van verstopping (met een mooi woord obstipatie genoemd). Klachten die daarbij kunnen ontstaan zijn buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge ontlasting.

Vaak ligt de oorzaak van obstipatie aan de volgende dingen: weinig drinken, weinig vezels in je voeding en weinig beweging. Heb je een weekje last van verstopping? Grote kans dat dat in een week was waarin je wat ongezond hebt gegeten en niet zo veel van de bank bent gekomen.

De oplossing? Gauw in beweging komen, fruit eten (want vezels) en twee liter water per dag drinken. Dan lost het probleem zich meestal vanzelf op.

Ander ritme
Het is ook goed mogelijk dat je verstopping krijgt op het moment dat je dagelijkse ritme drastisch verandert, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat. Dit is zo’n typisch moment waarop veel mensen de eerste dagen niet goed kunnen poepen.

Een nieuwe omgeving, vreemde wc, niet altijd een wc in de buurt, ander eten, een jetlag. Help?! Als je hier op vakantie veel past van hebt, dan kun je bijvoorbeeld extra vezels meenemen in de vorm van psylliumzaadjes. Deze zaadjes zijn bij de meeste natuurwinkels en drogisterijen wel te verkrijgen.

Is je stoelgang nog steeds niet hoe het hoort te zijn, ondanks genoeg bewegen en gezond eten? Ook de huisarts kan je een handje op weg helpen. Je krijgt dan zakjes met poeder mee, dit zijn niet per se laxeermiddelen.

Het poeder zorgt ervoor dat er vocht naar de darmholte wordt getrokken waardoor je ontlasting dunner wordt. Wees gerust: je darmen worden hier niet lui van, je kunt 't dus met een gerust hart gebruiken. Kun je je op de wintersport weer snel druk maken om die leuke ski-leraar in plaats van die krampen in je buik!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body