Feit of fabel: zitten er meer hormonen in de pil dan in de spiraal?

Dokter in spe Loes geeft het verlossende antwoord

Contraceptive pill blister pack hanging from line
WavebreakmediaGetty Images

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als dokter-to-be staat ze nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

Het lijkt een ware trend, om het anticonceptiemiddel te kiezen waar 'de minste hormonen' in zitten. Maar dat is zo makkelijk nog niet, want hoe zit dat precies met al die hormonen?

Laten we beginnen bij het begin. Er staan twee hormonen centraal in de menstruele cyclus van een vrouw: oestrogeen en progesteron. Beide worden in een 'natuurlijke situatie', dus zonder anticonceptie, door het lichaam zelf aangemaakt. Oestrogeen is hierbij als het ware de bouwsteen van je baarmoederslijmvlies. Progesteron werkt als het cement ertussen. Ze hebben elkaar nodig om een goede menstruatie in stand te houden en de vruchtbaarheid te garanderen.

Echter: als jij die goede vruchtbaarheid nog even wilt uitstellen, moet er kunstmatig gesleuteld worden aan de hormonen. De twee meestgebruikte anticonceptiemiddelen zijn de pil en de hormoonspiraal - ook wel Mirena genoemd. What’s the difference?

Pil vs spiraal
In de pil zitten zowel oestrogeen als progesteron. Beide hormonen zijn aanwezig, en dus kan een 'normale' cyclus worden nagebootst. Dat betekent: drie weken niet ongesteld, één week ongesteld. Dit mag je natuurlijk ook overslaan door de pil door te slikken (hierover schreef ik ook een artikel).

In de hormoonspiraal zit alleen progesteron, zodoende wordt geen baarmoederslijmvlies opgebouwd. Geluksvogels zijn om die reden dan ook helemaal niet meer ongesteld. Echter, het komt regelmatig voor dat je met een hormoonspiraal wat 'spotting' hebt, wat inhoudt dat je kleine hoeveelheden bloed verliest.

Dus...?
Om terug te komen op de fabel-of-feit-kwestie: het is een feit dat een hormoonspiraal minder hormonen afgeeft. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de hormoonspiraal per definitie de beste keus is. De beste vorm van anticonceptie is voor iedereen heel persoonlijk en blijft ook een kwestie van uitproberen. Waar de een vijf jaar niet meer ongesteld is met een Mirena, heeft de ander regelmatig oncontroleerbare doorbraakbloedingen. Dan kan een pil wellicht een fijnere optie zijn.

Nee, vrouw zijn is zo simpel nog niet. Je kunt altijd contact opnemen met je huisarts om advies te vragen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body