De menstruatiecup: zo gebruik je het

We gebruiken gemiddeld zo’n 12.000 tampons per leven

menstruatiecup-gebruik
Glamour NL

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als dokter-to-be staat ze nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

Ooit gehoord van ‘menstruatiecup’ of ‘uitwasbaar maandverband’? Misschien heb je het nog nooit geprobeerd, is het voor jou nog net iets te 'spannend' en heb je eigenlijk geen flauw idee hoe zo'n ding werkt. Een groene menstruatie, wordt 't ook wel genoemd. Het is misschien even wennen, maar heb niet meteen je oordeel klaar. Eigenlijk heeft het best veel voordelen.

In een vrouwenleven zijn wij arme stakkers gemiddeld zo’n 3000 dagen ongesteld. De tamponcijfers schieten daarbij de lucht in: we gebruiken gemiddeld zo’n 12.000 tampons per leven. Ongelooflijk toch? Wij vrouwen leven een milieuonvriendelijk (en duur) leven met al deze weggegooide tampons en maandverbandjes. Tel uit je winst als je het geld van al die tampons zou besparen, zowel in je portemonnee als milieu-wise.

Er zijn ook nog andere oplossingen, zoals de menstruatiecup. Het ding kan in alle kleuren van de regenboog geleverd worden en past in iedere handtas. Hoef je ook niet te klunzen met tampons die uit je zak rollen wanneer je op zoek bent naar je sleutels. En belangrijker nog. Volgens het Britse medische tijdschrift The Lancet is de menstruatiecup betrouwbaar, duurzaam én goedkoper dan tampons.

Hoe werkt een menstruatiecup

In het begin is het een beetje oefenen. Een flinke portie glijmiddel en een beetje hurken in verschillende houdingen zorgt ervoor dat je goed door krijgt hoe je de cup in moet brengen. Wanneer je het trucje snapt, is het eigenlijk niet zo moeilijk meer. In dat geval hoef je jezelf niet meer in tal van bochten te wringen en kan ook het glijmiddel achterwege blijven.

Je mag de cup in principe 12 uur inhouden. Op hevige menstruatiedagen zul je 'm wel vaker moeten legen. Hoe vaak precies? Dat moet je zelf een beetje gaan uitvinden.

Belemmeringen

Sporten, dansen, sprinten: net als bij een tampon kan dat met de cup ook allemaal. In principe zijn er geen belemmeringen. Het is uiteraard aan jou om te beslissen wat je het liefst gebruikt. Een cup, maandverband of tampons, jij bent tenslotte degene die het ding moet gaan gebruiken. Voel je dan ook absoluut niet verplicht al je tampons meteen weg te gooien.

Er zijn inmiddels ook gebruikers die zeggen met de menstruatiecup minder last te hebben van vaginale schimmelinfecties. Dat kan zijn, alleen wetenschappelijk onderzoek is daar (nog) niet naar gedaan.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body