Koperspiraal vs. hormoonspiraal: alles wat je wil weten

De koperspiraal werkt 5 tot 10 jaar, terwijl een hormoonspiraal zo’n 3 tot 5 jaar werkt

Couple kneeling on bed, partial view
Westend61Getty Images

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als dokter-to-be staat ze nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

Een koperspiraal. Koper in je baarmoeder klinkt voor je gevoel misschien een beetje gek. Toch is het een betrouwbare anticonceptie-methode. Met als groot voordeel: de koperspiraal werkt 5 tot 10 jaar, terwijl een hormoonspiraal zo’n 3 tot 5 jaar werkt. Daarnaast heeft een koperspiraal geen hormonen.

Hoe werkt dat dan, zo’n koperspiraal?
Door de spiraal wordt het baarmoederslijmvlies als het ware ‘ongeschikt’ gemaakt voor innesteling van de bevruchte eicel. Dit komt omdat er door het koper een soort ‘irritatie’ of ontsteking optreedt in de baarmoeder.

Veel mensen denken dat je door een spiraal onvruchtbaar bent omdat de zaadcellen er nu niet meer langs kunnen, maar dat is niet waar. Het gaat om de reactie van je lichaam op de koperspiraal die voor de anticonceptie zorgt. Hier heb jij zelf geen last van, maar de bevruchte eicel dus wel. Daarnaast maakt het koper de zaadcellen van de man inactief, en dat is natuurlijk wat je wil. Ook handig: de koperspiraal werkt direct vanaf het moment van de plaatsing en na verwijdering ben je vaak snel weer vruchtbaar. Omdat er geen hormonen zitten in de koperspiraal, behoud je je eigen cyclus.

Niet alleen maar voordelen
Er zijn echter ook nadelen van de koperspiraal. Zo is de koperspiraal minder geschikt voor vrouwen die van zichzelf pijnlijke menstruaties hebben en veel bloed verliezen. Het koperspiraaltje kan dit namelijk verergeren. Als je hier niet op zit te wachten, is het dus sterk te overwegen een ander anticonceptiemiddel te kiezen waarbij de menstruaties juist minder worden. De huisarts of gynaecoloog kan je hierover adviseren. Ook is het goed om je te realiseren dat je met een koperspiraal de menstruatie niet kunt uitstellen of overslaan, zoals bij de pil. Het komt wanneer het komt, óók op vakantie.

Tot slot: hoewel de koperspiraal over het algemeen als erg betrouwbaar wordt beschouwd, is het toch goed je te realiseren dat er nooit een 100 procent garantie is. Van de 1000 vrouwen die het koperspiraaltje gebruiken, raken per jaar toch 10 vrouwen zwanger. Bij het hormoonspiraaltje zijn dit 1 of 2 vrouwen op de 1000. Zit je aan een spiraal te denken, dan doe je er dus goed aan even rustig de voors- en tegens tegen elkaar af te wegen. Kom je er niet uit, maak dan een afspraak bij de dokter voor advies.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body