Het hormoonstaafje: wat is het en hoe werkt het precies?

Alles wat je erover wil weten

Thoughtful Young Woman In Bikini Sitting At Home
Gordon Beese / EyeEmGetty Images

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als dokter-to-be staat ze nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

De een slikt de pil, de ander heeft een spiraal en weer een ander vertrouwt op de sterkte van een stukje rubber. Het kan allemaal. Dat er echter ook nog andere opties zijn, daar sta je soms niet 1,2,3 bij stil. Sterker nog: er zijn zelfs zó veel opties dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Neem bijvoorbeeld het hormoonstaafje, ook wel Implanon genoemd. Hoe werkt dat precies?

Hoe het zit
Het hormoonstaafje bevat net als de hormoonspiraal progesteron. Echter, het hormoon zit op een hele andere manier in je lichaam. Ver weg van je baarmoeder en vagina, namelijk in je bovenarm. Voel je daar wat van? Meestal niet nee.

Het staafje heeft een lengte van ongeveer vier centimeter en een doorsnede van 2 millimeter, vergelijkbaar met de grootte van een lucifer. De eerste week na het inbrengen is je arm wellicht wat gevoelig en doe je er goed aan wat rustiger aan te doen met sporten. Je hebt dan nog een klein wondje. Daarna neemt de gevoeligheid af.

De meeste vrouwen kunnen het staafje wel altijd voelen met hun vingers. Als je weinig vet in je armen hebt, kun je hem zelfs met het blote oog zien zitten. Dat is praktisch voor als hij er weer uit moet, na een jaar of drie. Dat is dus korter dan bij een koper- (vijf tot tien jaar) of hormoonspiraal (drie tot vijf jaar).

Gaat dat ding niet z'n eigen leven leiden?
Het inbrengen van het staafje gebeurt bij de huisarts of gynaecoloog, onder lokale verdoving. De prikjes van deze verdoving doen misschien even zeer, maar daarna voel je niets meer. Sommige vrouwen zijn bang dat het staafje 'verdwaalt' in hun arm. Echter, met een echo-apparaat is-ie altijd weer terug te vinden. Geen zorgen dus.

Keuzes, keuzes
Het grootste voordeel van een staafje? Misschien wel dat het anticonceptiemiddel niet in je baarmoeder zit. Sommige meiden hebben bijvoorbeeld veel last van een spiraal. Met een staafje heb je minder klachten.

Het grootste nadeel? Een staafje kan bij 1 op de 5 vrouwen langdurige en oncontroleerbare bloedingen geven. Dit weet je niet van te voren. In die zin blijft de keuze voor 'het juiste anticonceptiemiddel' dus een beetje een lot uit de loterij: of het past goed bij je, of je hebt toch onverhoopt veel bloedingen en kun je beter een ander middel kiezen. Weet in ieder geval dat je een keuze hebt en je voor advies altijd naar de huisarts kunt gaan.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body