Een anticonceptiepleister is net zo beschermend als de pil

In de categorie 'wist je dat...'

Ovulation calendar with marks menstrual days applications for mobile phone
dragana991Getty Images

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als dokter-to-be staat ze nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

Plakken maar
Een pleister als anticonceptie? Uhh, wat? Yes, het bestaat. Deze pleister van ongeveer 4.5 bij 4.5 centimeter is net zo beschermend als de pil. Je plakt in principe iedere week een nieuwe pleister, voor drie weken op rij. De vierde week plak je niets en word je ongesteld. Dit is je stopweek. Ook in die pleistervrije week ben je beschermd tegen zwangerschappen, als je maar na een week weer een nieuwe pleister plakt.

De hormonen die in de pleister zitten zijn vergelijkbaar met die van de pil: zowel oestrogenen als progesteron. Goed nieuws: je kunt ook gewoon zwemmen en douchen met de pleister. Ook kun je de stopweek overslaan als je dat zou willen, net als met de anticonceptiepil. In theorie zou je hem overal kunnen plakken, de meeste vrouwen kiezen voor hun bovenarm of -been.

Wanneer kies je hiervoor?
De pleister is ideaal voor vrouwen die eigenlijk best tevreden zijn over de pil, maar die niet iedere dag iets willen innemen. Je hoeft er immers maar één keer per week aan te denken, en je weet wanneer je ongesteld gaat worden.

Ook handig: de pleister blijft gewoon betrouwbaar bij diarree en overgeven, in tegenstelling tot de pil. Het is wel goed om te weten dat de pleister niet betrouwbaar is wanneer je BMI hoger is dan 30 en dat je beter geen lotion rondom de pleister kunt smeren. Dus mocht je twijfels hebben over je pil omdat je 'm vaak vergeet: denk eens aan een andere optie zoals de pleister.

Advies nodig? Een afspraak maken met je huisarts kan altijd.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body