Last van een kalknagel? Dit kun je er tegen doen

Zijn jouw voeten al helemaal summer proof?

Clothing, Jeans, Street fashion, Photograph, Fashion, Denim, Snapshot, Cobalt blue, Purple, Footwear,
Getty Images

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als dokter-to-be staat ze nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

Spring is in the air! De lucht ruikt al heerlijk naar lente, de dagen zijn langer, de rekken hangen vol zomer-items en de open schoenen kunnen langzaam weer aan. Dat betekent ook: de wintervoeten komen tevoorschijn. Maandenlang hebben ze verstopt gezeten in dikke sokken en donkere schoenen... Je hebt er waarschijnlijk minimale aandacht aan besteed. Same here. Maar je komt er nu toch achter dat de uiteinden van je ledematen niet helemaal summer proof zijn. Help?!

Last van gele, dikke (soms brokkelige) nagels, oftewel: kalknagels? Kalknagels worden veroorzaakt door een schimmel in de nagel. Deze schimmel is gelukkig onschuldig. Last van een kalknagel? Dan is het goed om te weten dat de meeste antischimmelzalven en crèmes die je in reclames voorbij ziet komen eigenlijk niet zo veel doen. Wat je vooral wél moet doen:

 • Je voeten met water wassen en goed afdrogen.
 • Katoenen sokken dragen (en elke dag schone, maar dat spreekt hopelijk voor zich).
 • Schoenen van luchtdoorlatend materiaal dragen.
 • Slippers dragen in openbare ruimtes als douches en zwembaden.

  Vocht en warmte geven de schimmel kans om zich in de huid en de nagels te nestelen. Vermijd dit dus.

  Ook raken beschadigde nagels gemakkelijker geïnfecteerd. Probeer je voeten dus goed verzorgd te houden, ook in de winter.

  Argh
  Hoewel kalknagels onschuldig zijn, vind jij ze misschien wel heel vervelend. Bespreek met je huisarts de optie voor antischimmel-medicatie. Dit kan het probleem verhelpen. Let wel: bij 25 tot 30 procent van de kalknagels werkt de medicatie onvoldoende. Ook is de kans vaak groot dat de kalknagel terugkomt.

  Tot slot: zo’n kuur duurt drie maanden en gaat ook niet geheel zonder bijwerkingen. Dus het is wellicht te overwegen om gewoon lekker je voeten te laten pedicuren en zelf goed te verzorgen en die ene kalknagel voor lief te nemen. Een leuk zomerslippertje en lekker fel kleurtje eroverheen et voila, je bent een heel eind.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Body