Fuck #bikiniproof: "Elk lijf is perfect"

"Streven naar de perfecte ‘summer body’ of praten over een ‘bikiniproof’ lichaam is echt niet meer van deze tijd."

bikiniproof-summer-body-positivity-lijf
Sophie van der Perre

Nsimba Valene Lontanga werd geboren in de Congolese hoofdstad Kinshasa, groeide op in Leusden en studeerde in Tilburg. In haar columnreeks 'Meer dan een modemeisje' deelt ze haar kijk op de mode en wereld. Pay attention modewereld!

Ik ben nog maar een paar weken terug uit Ghana, een van de Afrikaanse landen waar vrouwen hun rondingen omarmen, en ik hoor meiden in mijn omgeving alweer praten over de ‘perfecte summer body’. Oftewel project ‘hoe krijg ik mijn lijf net zo strak als Doutzen?’. Elk jaar verrast het me weer hoe vrouwen massaal hun eetpatroon aanpassen als de eerste zonnestralen tevoorschijn komen. Zoals mijn beste vriendin, die nu alleen nog maar voor salades wil gaan. Terwijl ik me liever druk maak over hoe ik de komende weken zo veel mogelijk fufu en friet naar binnen kan werken. Om net als Rihanna eindelijk een keer te genieten van een paar maatjes meer.

Te dikke billen bestaan niet

Mensen zeggen dat ik makkelijk praten heb wanneer het gaat over ‘de perfecte summer body’, want ik ben van nature erg slank. Maar ze vergeten daarbij dat ik er gewoon heel anders over denk. In mijn realiteit bestaat een ‘bikiniproof’ lichaam niet. Mijn prachtige, volle Congolese moeder en tantes heb ik nooit horen klagen over hoe ze eruitzien als de zon gaat schijnen. Ze spoorden mij en mijn zussen eerder aan om extra te eten en ‘meer body’ te krijgen. Mijn zussen, die iets voller zijn dan ik, heb ik nooit zien streven naar een ‘zomerlichaam’. Het voelt voor mij altijd dubbel wanneer ik vrouwen hoor klagen over ‘te dikke billen’, omdat ik me niet kan voorstellen dat iemand daar niet blij mee zou zijn. Mijn perceptie van een ‘mooi lichaam’ is altijd anders geweest, omdat ik vrouwen met alle vormen en maten in mijn omgeving had en zag hoe zij zichzelf en het leven vieren. Een groot deel ‘body positivity’ kun je dus al meekrijgen van de mensen met wie je je omringt. Als ik terugkijk naar mijn verleden hebben mijn opvoeding en culturele achtergrond daar positief aan bijgedragen.

Slanke modemeisjes

Toch kwam ik er onlangs achter dat ik op professioneel gebied, als modemeisje, wel behoorlijk beïnvloed word door het westerse schoonheidsideaal. Want als je kijkt naar de beelden van mijn zomerse online-kledingmerk Libaya, dat geïnspireerd is op Afrikaanse vrouwen, blijkt dat een groot deel van mijn visie op schoonheid hierbij mist. Toen ik daar een paar weken terug op werd gewezen door een Ghanese Über-chauffeur, begon ik me hier zorgen om te maken. Net zo veel zorgen als wanneer ik de plaatjes zie nadat ik op Google ‘summer body’ heb ingetikt (dan is het zoekresultaat: vrouwen met meetlintjes om hun taille en benen). Tijdens die trip in Ghana vroeg de chauffeur zich namelijk af wat er zo Afrikaans is aan mijn kledingmerk, omdat ik alleen maar slanke vrouwen liet zien.
Nu wil ik niet zeggen dat Afrikaanse schoonheid per se gaat over het hebben van een maatje meer. Maar het was superconfronterend zijn kritiek te horen, omdat het totaal niet zo is dat ik slank per se mooier vind. Sterker nog, ik probeer zelf al een tijdje aan te komen. Ging de selectie van deze (slanke) modellen automatisch, door mijn focus op de westerse markt? Hoezeer ik ook van droommerken als Jacquemus – met alleen maar superslanke meiden op de catwalk – kan genieten, het wordt tijd dat ik mensen meer meeneem in míjn realiteit.

Queens of self-love

Uit verschillende studies blijkt dat zwarte vrouwen juist erg tevreden zijn met hoe ze eruitzien. Uit het ’50 States of women’-onderzoek van L’Oréal en Glamour Paris (uit 2017) bleek bijvoorbeeld dat 59% procent van de zwarte vrouwen zichzelf als mooi beschrijft, vergeleken met 25% procent van de witte vrouwen. Een nog veel grotere groep vrouwen van kleur was het eens met het statement ‘Ik ben blij zoals ik eruitzie als ik in de spiegel kijk’. Het is dan ook best gek dat de verhalen die de media belicht veel vaker gaan over de onzekerheden van deze groep. Het komt er uiteindelijk op neer dat zwarte vrouwen veel minder beïnvloed worden door westerse media, omdat ze in die media niet veel vrouwen zien die op hun lijken. En dus leren ze hun eigen rolmodellen te kiezen. Daarnaast leren ze van jongs af aan zelfverzekerd te zijn, om beter om te kunnen gaan met alledaags racisme. Ik wil meer verhalen zien en lezen van deze Queens of self-love.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Verkeerde boodschap

Wat ik zo waardeer aan de wereld van black beauty is dat het niet gaat over één standaard, maar dat vrouwen juist hun verschillen vieren: van verschillende tinten bruin tot aan verschillende haarstijlen en ook lichaamstypen. Kijk, als je gewicht wilt verliezen om gezondheidsredenen moet je dat echt doen! En als je wat kwijt wilt om lekkerder in je vel te zitten, moet je dat ook lekker doen. Hetzelfde geldt als je juist voller wilt zijn. Maar wees je bewust(er) van hoe je eruitziet en vier dat, zodat we per direct kunnen ophouden met termen als ‘summer body’ of ‘bikiniproof’ of 'beach body'. Ik wil ook bedrijven en media aansporen de termen achterwege te laten. Want de perfecte summer body bestaat gewoonweg niet. Waar ik achter ben gekomen is dat zelfs als jij juist die persoon bent die wil dat iedereen van zichzelf houdt zoals ’ie is, je onbewust toch een verkeerde boodschap kunt delen. Zoals je het misschien weleens hebt over het bijna bereiken van die perfecte ‘summer body’, in het bijzijn van iemand die worstelt met haar gewicht.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Je bent wat je eet, toch?
Ik geloof er heilig in dat social media onze kijk op de wereld kunnen vormen en dus ook transformeren. Gebaseerd op wat je op verschillende platformen consumeert kun je al een hoop veranderen, door bewuster op de follow- of unfollow-knop te drukken. Zelf volg ik al een tijdje Chidera Eggerue, oftewel ‘The Slumflower’, zij is mijn spirituele goeroe naar meer self-love. Met haar missie #saggyboobsmatter en het boek ‘What a time to be alone’ leert ze jonge vrouwen zélf hun succes en vrouwelijkheid te definiëren. Daarnaast besloot ik een tijd terug het Victoria’s Secret-Instagramaccount in te ruilen voor de feed van het lingeriemerk van Rihanna: Savage X Fenty. Ik ben liever een badass chick dan een schattig engeltje. En laten we eerlijk zijn: zelfs Barbie verandert mee met de tijd. Ook ben ik een grote fan van Lizzo, de body positivity rapper die superhard aan het gaan is met haar nieuwe album ‘Cuz I love you’ (NB: dit gaat over haarzelf) en superveel schijt heeft. Haar Instagramfeed is ook echt life-changing.

Je bent wat je eet, toch? Zorg dus ook voor de juiste ‘food for your mind’. En fuck de hashtag #bikiniproof.

XXX
Meer dan een modemeisje

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body