Dit Tweede Kamerlid vindt dat de pil weer gratis moet worden

"Het is niet eerlijk dat vrouwen alleen voor deze kosten opdraaien"

De pil
ToepsGetty Images

De pil moet weer gratis worden voor alle vrouwen in Nederland, vindt Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen (PvdA). In een interview met Vice vertelt ze alles over haar missie om de pil weer terug in het basispakket te krijgen.

De pil vergoed of niet? Het zit zo

Van je 18e tot je 21ste kan je de pil gratis ophalen bij de apotheek. Dat komt omdat de pil op deze leeftijden in je basispakket zit. "Het is een inschatting dat vrouwen van die leeftijd niet zoveel geld hebben", zegt Ploumen daarover. Maar na je 21ste is het uit met de pret. Dan heb je twee keuzes: of je moet 'm zelf gaan betalen, of je moet een aanvullende verzekering nemen. Beide opties komen natuurlijk op hetzelfde neer: de kosten zijn voor jou. Dat is in 2004 zo besloten; daarvoor werd de pil voor iedereen vergoed, ongeacht je leeftijd. Oud-minister van Financiën Hans Hoogervorst (VVD) besloot toentertijd dat de pil niet langer in het basispakket moest worden opgenomen. In 2008 kwam de pil vervolgens weer terug in het basispakket, om er in 2011 weer uit te worden geknikkerd.

Ploumen pleit voor gratis pil

Het moge duidelijk zijn: politici zijn het niet helemaal eens over de pil en wie de kosten ervan zou moeten dragen. Zo vindt Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen het huidige beleid niet het juiste. "Ik vind het raar dat we in een land wonen dat voor gelijke rechten is, maar waar vrouwen zelf moeten betalen voor de pil", zegt ze in het interview met Vice. "Het is niet eerlijk dat vrouwen – in de meeste gevallen – alleen voor deze kosten opdraaien." De pil mag dan misschien 'maar' veertig euro per jaar kosten, toch kan dat voor sommige mensen veel geld zijn. "Het lijkt weinig, maar voor vrouwen die van het minimumloon moeten rondkomen, is dat het niet."

Op 26 juni gaat Ploumen met Bruno Bruins, minister van Medische Zorg en Sport, in debat over dit onderwerp. Het hele interview van Vice met de politicus lezen? Dat kan hier.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body