Wist je dat er een tweehoornige baarmoeder bestaat?

Doctor-to-be Loes legt uit

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als doctor-to-be sta je nooit stil. Van grote tot kleine problemen, semi-arts Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

Als we de meeste plaatjes moeten geloven die ons worden voor geschoven tijdens lessen biologie, dan ziet onze baarmoeder eruit als een soort ballonnetje met twee eileiders en eierstokken beiderzijds. Echter, wist je dat er een – zeldzame – aangeboren afwijking bestaat waarbij de baarmoeder uit twee delen bestaat?


Tweehoornige baarmoeder

Ja, echt! Men noemt dit een “uterus bicornis”, of ook wel een tweehoornige baarmoeder. De twee delen hebben namelijk een beetje de vorm van een hoorntje. In sommige gevallen hebben deze vrouwen één baarmoederhals, en in sommige gevallen een dubbele baarmoederhals. De oorzaak zit hem in de ontwikkeling van de baarmoeder tijdens de groei van de foetus. Het gaat dus al heel vroeg “fout."

Zwanger worden
Echter, een tweehoornige baarmoeder, zoals het ook wel wordt genoemd, wil niet zeggen dat je niet ongesteld wordt of zwanger kunt worden. Er is wel meer kans op miskramen of vroegtijdige bevalling, maar een zwangerschap kan dus wel. Wanneer je liever nog even niet zwanger wilt worden en je hebt een tweehoornige baarmoeder, dan is het wellicht nodig om in beide hoornen van de baarmoeder een spiraal te plaatsen. Dit kan een arts het beste bepalen. Gelukkig zijn er met een tweehoornige baarmoeder – los van zwangerschapsrisico’s – verder geen risico’s en kun je er dus prima honderd mee worden.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body