Dit zijn de meest bijzondere feiten over de baarmoeder

Leer je lichaam kennen

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Tijdens een zwangerschap wordt-ie geprezen, tijdens menstruatiekrampen verafschuwd: de baarmoeder. Ondanks deze haat-liefde verhouding is het één van de belangrijkste organen uit je lichaam. Een orgaan met veel eigenschappen en functies. Glamour heeft de encyclopedie (lees: het internet) erbij gepakt en zet alle belangrijke feiten over dit bijzondere lichaamsdeel op een rijtje.

Baarmoeder
Je baarmoeder is een peervormige orgaan van ongeveer vijf bij zeven centimeter. Maar als je zwanger bent, kan je baarmoeder uitrekken tot de grootte van een watermeloen. Niet iedereen wordt geboren met slechts een baarmoeder. Één op de 4500 vrouwen wordt geboren zonder, terwijl er ook vrouwen worden geboren met twee werkende baarmoeders.

Seksueel
Bij een aantal vrouwen zorgt niet alleen de clitoris en de G-spot voor seksuele opwinding, maar ook de baarmoeder. Hoe dit precies werkt, is niet duidelijk. Maar waarschijnlijk komt het doordat de baarmoederhals verbonden is met de vagina. Tijdens een orgasme trekken niet alleen de bekkenbodemspieren samen, maar ook de baarmoederspier. Sommigen voelen dit niet, terwijl anderen het als erg prettig ervaren. Ná een orgasme duurt het gemiddeld zeven minuten voordat een baarmoeder weer 'normaal' is.

Ziektes
De oude Egyptenaren geloofden dat alles waar een vrouw last van had, door de baarmoeder kwam. Van keelpijn tot angstaanvallen; het was de schuld van dit orgaan. Hippocrates, de grondlegger van de geneeskunde, zei zelfs dat de baarmoeder voor het verschil tussen mannen en vrouwen zorgde op fysiek, mentaal en emotioneel gebied.

Plek
Je baarmoeder heeft een ideale plek in het lichaam. Het zorgt dat je blaas nét boven je schaambeen blijft en je darmen daarachter, waardoor de twee organen van elkaar gescheiden zijn.

Transplantatie
Net als bij andere organen, is het ook mogelijk om een baarmoeder te transplanteren. De ingreep wordt momenteel nog veel onderzocht en nauwelijks gedaan. In 2018 werd de allereerste baby geboren uit een getransplanteerde baarmoeder.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body