Wat gebeurt er met je lichaam als je de pil vergeet in te nemen?

Hoe word je lichaam erdoor beïnvloed

Contraceptive pill blister pack hanging from line
WavebreakmediaGetty Images

Grote kans dat het slikken van de anticonceptiepil standaard is opgenomen in je ochtendroutine, maar soms kan het er bij in schieten. You’re not the only one. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam, wanneer je 'm vergeet in te nemen? Wat zijn de gevolgen behalve het voor de hand liggende; een mogelijke zwangerschap?

Anticonceptiepil vergeten, wat nu?

Drs. Paula C. Brady, fertiliteitsarts aan de Columbia University, laat aan healthwebsite Byrdie weten dat daar niet een eenduidig antwoord op te geven is. Dit komt omdat vrouwen de anticonceptiepil om verschillende redenen gebruiken. "Als een vrouw hormonale anticonceptie gebruikt om pijn in de bekken of andere lichamelijke klachten die verband hebben met haar menstruatiecyclus, te onderdrukken, kan ze weer pijn ondervinden," zegt Brady. "Als een vrouw de anticonceptiepil (die oestrogeen en progesteron bevat) inneemt om een zwangerschap te voorkomen, kan het geen kwaad als ze er mist."

Time management

Als je de pil in de eerste week van de pilstrip vergeet in te nemen, is er nog weinig reden tot paniek. Je moet de pil alsnog slikken en je gaat gewoon door met de pilstrip zoals je dat normaal ook zou doen. Let wel: een ander anticonceptiemiddel aan te raden, omdat je minder beschermd bent tegen een eventuele zwangerschap. Als je de pil vergeet in de tweede week van de pilstrip, moet je de vergeten pil binnen 12 uur na het gebruikelijke tijdstip innemen en de rest van je pilstrip maak je gewoon af.

Doorbraakbloedingen

Gaat het mis in de derde week? Dan kan dit wel grote gevolgen hebben. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen wanneer je in de derde week de pil vergeet. De eerste optie is om de vergeten pil alsnog in te nemen en de pil één week langer te slikken. Dit wil zeggen dat je aan een nieuwe pilstrip begint, waar je er zeven van slikt. Na deze zeven dagen ga je over op je stopweek. Je kunt er ook voor kiezen om de hele pilstrip af maken, zónder een stopweek in te lassen. Een andere optie is om meteen te stoppen met de pilstrip, wanneer je de pil bent vergeten in de derde week. Bij het slikken van twee strips na elkaar, is er wel kans op doorbraakbloedingen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body