De morning after spiraal: wat is het en hoe werkt het?

Dokter to be Loes legt uit

morning-after-spiraal
Getty Images

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als dokter-to-be staat ze nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

Heb je een wilde nacht gehad? Is het er in the heat of the moment bij ingeschoten om het veilig te doen, ging er iets mis met het condoom of ben je in al je vergetelheid een pil vergeten? Schaam je niet: die “fouten” zijn menselijk.

Morning after spiraal

Maar mocht je nog even niet toe zijn aan een zwangerschap, dan is het wel goed om te weten welke opties je hebt wat betreft noodanticonceptie.

 • De morning-after pil. Wie kent 'm niet? Je kunt deze pil in Nederland gelukkig zonder recept krijgen bij de apotheek of drogisterij. Je kunt hem innemen tot 72 uur na het “onveilige” moment. Let op: dat is dus niet alleen maar de morning after, zoals de naam doet vermoeden. Hoe eerder je de pil inneemt na de seks, hoe kleiner de kans op zwangerschap. Binnen 12 uur is de kans 0.5 procent bij onbeschermde seks, na 12 uur is de kans 2 procent dat je alsnog zwanger wordt.
  • De morning-after spiraal. Dit is een iets mindere bekende optie. Echter tot vijf dagen na de onbeschermde vrijpartij bestaat de optie een koperhoudend spiraal te laten inbrengen door een arts. Hoe dit werkt? Het duurt een aantal dagen voordat een eventueel bevruchte eicel zich zou gaan innestelen. Een koperhoudend spiraal verhindert deze innesteling door irritatie van het baarmoederslijmvlies. Je baarmoeder wordt dus als het ware “ongeschikt gemaakt” voor innesteling.

   Ook goed om te weten: noodanticonceptie wordt voor vrouwen vanaf 21 jaar niet vergoed vanuit de Nederlandse basiszorgverzekering.

   This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
   Advertentie - Lees hieronder verder
   Meer van Body