Streep eronder: alles wat je wil weten over striae

De strepen vertellen dat je geleefd hebt

olijfolie-scheren-gladde-benen
Hanna Postova

Striae is het gevolg van de (heel) snelle groei van een deel van je lijf, waardoor de huid het niet meer kan bijbenen. Het gevolg: de bekende streepjes. Maar liefst 80% van de vrouwen heeft striae, en er is – helaas – niet veel aan te doen. Dus waarom je er nog langer druk om maken?

80% van de vrouwen heeft striae

Toen ik dertien was, kocht ik mijn eerste échte beha, zo’n voorgevormde met flink wat vulling. Ik kan het me nog heel goed herinneren. De vader van mijn vriendin had ons afgezet in de stad, waar we een populaire lingeriezaak met harde muziek indoken. Toen ik naakt in de kleedkamer voor de spiegel stond, viel het me op. Ergens in de afgelopen jaren had ik borsten ontwikkeld, een vrouwenlichaam. Cup B – een handjevol. Het licht in de kleedkamer benadrukte ook de streepjes die inmiddels op mijn borsten waren verschenen, striae.

Striae op borsten

De streepjes waren een teken dat mijn huid wanhopig mee wilde rekken met mijn snelle groei, die uiteindelijk zou stoppen bij volle Rubens-heupen en een D-cup. Tijdens die ontwikkeling zijn de streepjes trouw met me meegereisd, -gedraaid en -gerekt. Ongeveer tachtig procent van alle vrouwen heeft striae. Die kan verschillende oorzaken hebben. De een ontwikkelt striae tijdens de zwangerschap, de ander door een groeispurt tijdens de puberteit. Ook kunnen de streepjes ontstaan wanneer je spieren (té) snel groeien door te sporten, of als je – om wat voor reden dan ook – snel aankomt in korte tijd. Studies hebben zelfs uitgewezen dat het erfelijk kan zijn. Van je familie moet je het hebben! Ik wil dus maar zeggen: bijna iedere vrouw krijgt het. Modellen, moeders, tieners. Striae hoort, of je het nu leuk vindt of niet, bij het leven.

'Striae hoort, of je het nu leuk vindt of niet, bij het leven'

Soorten striae

Wat betreft het voorkomen van striae zijn er wat onderzoeken die wijzen op een mogelijke werking van bepaalde preventieve crèmes, al is het effect minimaal. De conclusie van deze onderzoeken: de kans op striae zou íéts kunnen minimaliseren door het preventief gebruiken van crèmes die rijk zijn aan vitamine E, enzymen en peptiden. Andere onderzoeken, en dat zijn helaas de meeste, komen tot de conclusie dat de resultaten verwaarloosbaar zijn. De meeste specialisten en artsen zijn het erover eens: onderbouwend bewijs van de werking van preventieve crèmes is nog niet sterk genoeg, en preventief smeren heeft helaas dus maar weinig zin. Is er ook geen oplossing als het er eenmaal zit? Allereerst moet er onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten striae. “Roodkleurige striae is ‘vers’ en daardoor makkelijker behandelbaar dan ‘oude’, witte striae,” legt huidspecialist Ellen Marmur uit.

“Ik heb onlangs een model behandeld dat drie weken na de geboorte van haar kindje een bikinishoot moest doen. Door middel van slechts één laserbehandeling hebben we toen aanzienlijk resultaat geboekt bij het verminderen van haar rode striae.” Jonge, gezonde vrouwen kunnen heel snel collageen aanmaken, dus hebben ze een goede kans op vermindering van rode striae door middel van een laserbehandeling. “Na je veertigste vertraagt dit proces en wordt het lastiger. Daardoor zul je meer lasersessies nodig hebben om resultaat te zien,” aldus Marmur.

Striae is oké

Toch zijn er (veel) sceptici die beweren dat een échte, permanente oplossing niet bestaat. Wat we wel kunnen doen, is de zichtbaarheid van de strepen proberen te verminderen. Een van de nieuwste striaehypes is tatoeëren. In de Verenigde Staten kun je je (witte) striae laten ‘inkleuren’ met een inkt die perfect matcht met je huidskleur. Het prijskaartje? Vanaf 3000 euro. De resultaten mogen er wezen, maar zijn die het waard? “Vrouwen die er zo veel voor over hebben om hun striae aan te pakken, zouden een laag zelfbeeld kunnen hebben,” meent psychiater Katharine Philips, die zich specialiseert in lichaamsbeeld en lichaamsdysmorfie. “Waarschijnlijk valt het anderen niet eens op. Mensen beoordelen je echt niet op je striae.” We zouden moeten stoppen met onze energie te verspillen aan iets wat: 1. Waarschijnlijk niemand iets boeit, behalve jij. 2. Geen oplossing heeft. “Wees liefdevol naar jezelf, dat is het beste advies,” aldus Philips.

'De strepen vertellen dat je geleefd hebt'

Laten we eerlijk wezen. Hou ik van die witte strepen aan de binnenkant van mijn dijen? Nope. Niemand houdt ervan om geconfronteerd te worden met de realiteit dat ze niet ‘perfect’ zijn, of dat ze ouder worden (eek!). Maar striae vertelt een verhaal, jouw verhaal. Van je groeiende borsten en rondingen, van je ontwikkeling van meisje tot vrouw (en in mijn geval: keihard gedumpt worden en vervolgens tien kilo aankomen). Onze lichamen rekken, groeien, veranderen en verslappen. En onze striae is de kaart die laat zien waar je geweest bent. De strepen vertellen dat je geleefd hebt; een gelukkig, soms pijnlijk, en hopelijk lang leven. Striae is onderdeel van mens zijn en dat maakt het boven alles prachtig.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body