Heb je borstimplantaten? Dan wil je deze checklist even doorlopen

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport adviseert alle vrouwen met borstimplantaten twee stappen te doorlopen voor een preventieve check op ALCL.

Skin, Hand, Finger, Gesture,
Getty Images

In totaal hebben ongeveer 200.000 vrouwen in Nederland een borstprothese. Dat kan zijn wegens cosmetische redenen of voor het bereiken van een borstreconstructie. Wat de reden ook is, het is altijd verstandig om oplettend te zijn hoe je lichaam reageert op de siliconen implantaten. Vrouwen met een borstimplantaat hebben een verhoogd risico van 0,014 procent op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker genaamd ALCL. Dat is relatief zeer weinig en ondanks het hogere risico voor vrouwen met borstimplantaten komt ALCL zeer weinig voor – dus geen reden om in de stress te schieten. Toch is het verstandig je borstimplantaten te controleren en dat kun je makkelijk doen door twee simpele stappen te doorlopen.

Borstimplantaten

Onderzoeken wijzen uit dat de risico’s van borstimplantaten niet zo ernstig zijn dat ze niet gebruikt mogen worden, zo stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Omdat ALCL maar zeer weinig voorkomt en goed te behandelen is, is preventieve verwijdering van borstimplantaten niet nodig. Toch is het wijs te controleren hoe je lichaam reageert op de implantaten om mogelijke foute reacties te voorkomen. Dat kun je doen door de volgende twee stappen te doorlopen:

De checklist:

1. Check je borst op knobbeltjes en (pijnlijke) zwellingen
2. Als je één of meerdere van deze klachten hebt, maak dan een afspraak met je huisarts of plastisch chirurg

Implantaten van Allergan

Bij implantaten van fabrikant Allergan komt ALCL vaker voor dan bij andere implantaten. Om erachter te komen of je een borstimplantaat van dit merk hebt, kun je het kaartje met de implantaatgegevens dat je van jouw plastisch chirurg hebt ontvangen checken. Ben je deze kwijt? Neem dan contact op met je plastisch chirurg of de kliniek waar je bent behandeld. Zij kunnen je deze informatie alsnog geven.

Wil je meer weten of heb je vragen?

Voor meer informatie of veel gestelde vragen en antwoorden over borstimplantaten kun je terecht bij de Borstkankervereniging Nederland. Ook op de website van het RIVM staat veel informatie over borstimplantaten en de eventuele bijwerkingen ervan. Daarnaast is het mogelijk om contact te zoeken met het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten en kun je via de huisarts terecht bij een specialist voor een consult.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Meer van Body