Bye, Bad Botox-filter: Instagram verbiedt plastic surgery filters

De 'bad botox' filter is verleden tijd

Bad Botox filter op Instagram
Fred van LeerInstagram

Instagram en moederbedrijf Facebook zetten deze maand enkele stappen in de goede richting als het gaat om body positivity en mentale gezondheid.

Eerder deze maand maakte Instagram al bekend om posts over ongezonde dieet- en detoxproducten te gaan verbieden, na commentaar van Jameela Jamil en Sophie Turner.

Vandaag kondigt Instagram aan dat alle filters met een plastisch chirurgie-effect uit hun database verwijderd zullen worden.

Geen botox-filters meer

Sparks AR, Instagram's eigen platform voor het maken van filters, maakt vandaag een statement: er komt een einde aan de plastic surgery filter. "We willen dat Spark AR-effecten een positieve ervaring brengen. We evalueren ons bestaande beleid opnieuw, omdat de regels invloed hebben op het welzijn van onze gebruikers", begint het statement.

Vervolgens laten ze weten welke maatregelen ze nemen: "We verwijderen alle filters die iets te maken hebben met plastische chirurgie uit de Instagram Effect Gallery." Ook maken ze bekend dat ze geen nieuwe filters met plastic surgery-effecten zullen goedkeuren. Over de komende weken zullen bepaalde filters verwijderd worden, maar om welke filters het precies gaat is nog niet duidelijk.

Plastische chirurgie filters

Er zijn enkele filters die heel duidelijk op plastische chirurgie gebaseerd zijn - effecten als de populaire Bad Botox-filter zullen dus in de komende weken verdwijnen. Of het ook gaat om effecten die je bijvoorbeeld alleen een gladdere huid geven is nog niet duidelijk.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Filters en mentale gezondheid

Je zal het zelf vast weleens merken: je bent wat filtertjes aan het bekijken op Instagram, en je vindt jezelf eigenlijk best wel fraai met sproetjes en Louis Vuitton-logo's op je gezicht. Zodra je de filter wegklikt valt je selfie ineens pittig tegen. We kunnen natuurlijk best relativeren, en we wéten dat we er niet echt zo uitzien, maar het heeft op de langere termijn wel invloed op ons zelfbeeld. Het is zo'n groot probleem onder jonge meiden dat er zelfs een term voor in het leven is geroepen: chirurgen en onderzoekers spreken van 'selfie dysmorphia' of 'Snapchat dysmorphia' .

Met je selfie naar de dokter

In een recent rapport gepubliceerd in JAMA Facial Plastic Surgery Viewpoint wordt gesteld dat filters de lijn tussen de realiteit en fantasie zodanig vervagen dat het kan leiden tot een stoornis van het lichaamsbeeld (ook wel bekend als BDD of body dysmorphic disorder).

Dit is vooral te zien aan de grote hoeveelheid mensen die met hun gefilterde selfies naar plastisch chirurgen gaan. Plastisch chirurg Dr. Tijion Esho ziet het steeds vaker gebeuren, maar bespeurt een belangrijk nuanceverschil: 'Het feit dat mensen mij hun gefilterde selfies laten zien is als referentie voor een ingreep is niet zo'n groot probleem. Dat gebeurt heel vaak. Het probleem wordt zorgwekkend als mensen denken en willen dat ze er werkelijk zo uit gaan zien", vertelt hij tegen The Independent.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body