Self love: we zijn er druk mee, maar wat betekent het eigenlijk?

'Je hoeft geen positiviteitsgoeroe te worden om wat meer zelfliefde en eigenwaarde te integreren'

Young Woman From Behind
Ashley Armitage / Refinery29 for Getty ImagesGetty Images

Je wil overlopen van zelfliefde en positivity voor je body, maar je voelt je soms een rolmops die geen aai verdient. Dat wringt. Of toch niet? Glamour's Lianne zocht het uit.

Body positivity

Het is donderdagochtend en ik doe een rondje Instagram. ‘Work on being in love with the person in the mirror.’ Een bekende blogger die ondereen spiegelselfie schrijft: ‘Queen by day, goddess bynight.’ Een witte achtergrond met in hippe, zogenaamd zelfgeschreven letters: ‘Love yourself loudly, let no one silence you through the process.’ Ik sta op, loop in m’n korte pyjamabroekje langs de spiegel en denk: shit, die cellulite op m’n dijen valt niet meer te ontkennen. Waarna ik me direct schuldig voel. Daar sta ik, 31 jaar, twintig zelfhulpboeken later, iedere body positivity- en zelfliefdegoeroe op Instagram volgend, te balen van m’n bovenbenen.

De laatste jaren is de body positivity en self love-beweging in opkomst. Vijf jaar geleden had nog niemand gehoord van deze termen, maar als je nu ‘body positivity’ intikt op Instagram, vind je meer dan 3,5 miljoen berichten. Self love? 33 miljoen. We zijn er dus druk mee, van onszelf houden en op een positieve manier naar ons lijf kijken. Wat betekent dit eigenlijk? Horen we nu jubelend van geluk en waardering voor ons lichaam door de kamer te dansen? Want ik vind de cellulite op m’n benen echt heel lelijk. Mag ik?

Op je lijf geschreven

Dat mag, bevestigt Mayra Louise (38), auteur van het boek ‘Op je lijf geschreven’ en in influencer op gebied van body positivity met 46.000 volgers. Volgens Mayra is het niet nodig dat we elke dag blakend van zelfvertrouwen door het leven zwieren en is het ook maar de vraag of dat haalbaar is. Voor haar is positief naar je lijf kijken en van jezelf houden vooral een kwestie van jezelf omarmen. Accepteren dat je bent wie je bent en eruitziet zoals je eruitziet en daar oké mee zijn. “Een misvatting rondom deze onderwerpen is dat er een eindstation is waarop je van jezelf houdt en dan dus dagelijks heel gelukkig bent met wie je bent,” vertelt Mayra. “Ik voel me de ene dag nog steeds een plum-pudding, terwijl ik me de andere dag fantastisch voel. Dat blijft. Maar het verschil met vroeger is dat ik me er nu bewust van ben en niet meer kopje onder ga als ik me negatief voel over mezelf. Dat ik voel dat er een fundament in mezelf is waarop ik kan landen. Waardoor ik weet: óke, vandaag baal je van je lichaam, maar dit komt goed. Morgen is het anders. You’ve got this.” Dat is weleens anders geweest. Mayra, een van de eerste Nederlandse influencers op body positivity-gebied, ontdekte de hashtag een paar jaar geleden toen ze hard aan zichzelf aan het werk was. Jaren lang had ze eetbuien en was ze gefixeerd op haar uiterlijk en gewicht. Via verschillende therapieën pakte ze haar eetproblemen aan. “Ik was altijd op weg naar minder van mezelf, totdat ik door therapie besefte dat datgeen gezonde manier was om met het leven om te gaan. Ik durfde steeds meer van mezelf te laten zien en te staan voor wie ik ben. Dat deed ik op Instagram, door foto’s van mezelf te posten en m’n verhaal te delen. Veel vrouwen bleken zich hierin te herkennen.”

Body neutral

Die jaren waarin ze aan zichzelf werkte, lieten Mayra inzien dat je je eigen basis bent. Dat wanneer je rust in jezelf ervaart en een verbinding voelt met wie jij bent, je daar altijd op kan terugvallen. “Voor mij is dát body positivity, het besef dat je je eigen fundament bent. En dat betekent niet dat ik de hele dag blij ben met mezelf of m’n lijf. Sterker nog, ik denk dat mijn dagen veelal ‘body neutral’ zijn in plaats van ‘body positive’.”

'Wanneer je rust ervaart en een verbinding voelt met jezelf, dat is body positivity'

Het belang van een basis van zelfvertrouwen onderschrijft ook Saskia Wijsman (33), seks-,
liefde- en relatiecoach. In haar werk brengt ze veelvrouwen in contact met zelfliefde, wat niet betekent dat je altijd positief over jezelf denkt of dat je iets ‘fout’ doet als je een keer rottig tegen jezelf praat. “De term zelfliefde kan een beetje zwaar voelen,” zegt Saskia. “Ik kan me voorstellen dat mensen daardoor denken dat ze continu van zichzelf moeten houden en alles mooi aan zichzelf moeten vinden, maar dat lijkt me onhaalbaar. Het gaat om compassie voelen voor jezelf. Mededogen. Connectie maken met jezelf en jezelf leren kennen. Wat wil je eigenlijk? Wat voelt fijn voor jou? Jezelf aandacht geven en jezelf met liefde aanraken, zoals je ook zou willen dat een partner dat doet. Dan ga je vanzelf meer floreren.”

Jezelf in de grond boren

Je hoeft dus geen positiviteitsgoeroe te worden om wat meer zelfliefde en eigenwaarde te integreren in je leven? “Zeker niet,” zegt Saskia, “juist met kleine stapjes kun je ervoor zorgen dat je lekkerder in je vel zit. Zelfliefde heeft te maken met de manier waarop je tegen jezelf praat. Is dat streng, hard, kil? Bestraffend? Of is dat vriendelijk, zacht en bemoedigend? Als je jezelf straft omdat je niet lief genoeg voor jezelf bent, schiet dat z’n doel voorbij. Een docent gaf ooit als voorbeeld: als je een puppy hebt die je leert naar zijn naam te luisteren, maar die soms als een dolle het park in rent, maar daarna ook weer bij je terugkeert, wat doe je dan? Waarschijnlijk beloon je hem, ben je lief en praat je vrolijk tegen het beestje. Dus als je zelf een keer uit de bocht vliegt, iets doet wat niet verstandig is, op een onaardige manier over jezelf en je lijf praat – en je merkt dat op – kun je dan niet doen alsof je die puppy bent? En blij zijn dat je het je realiseert?

'Je hoeft geen positiviteitsgoeroe te worden om wat meer zelfliefde en eigenwaarde te integreren'

Saskia vertelt me over een bekend experiment waarbij onderzoekers een tijd twee planten verzorgen. Tegen de ene plant spreken ze op een liefdevolle manier en tegen de andere plant op een gemene, strenge manier. Wat blijkt? De plant waar lieve woorden tegengesproken worden, groeit beter, oreert en bloeit, terwijl de andere plant steeds verder verschrompelt. Kortom: een beetje vriendelijkheid naar jezelf doet een hoop. Maar: “Accepteren dat je soms streng bent of niet blij met jezelf, is óók compassie. Die negatieve gevoelens de ruimte geven hoort erbij.”

Ik hoef m’n cellulite dus niet mooi te vinden en ik mag best vinden dat ik te veel zeur. Zolang ik mezelf niet met de grond gelijk maak, hoort dat bij zelfliefde. Omarmen dat je bent wie je bent. En daarvoor hoef je niet altijd met een big smile rond te zwieren.

Deze real life verscheen in het decembernummer van Glamour. Deze maand ligt er ook weer een gloednieuw issue in de winkel, bomvol real life verhalen en nog véél meer. Je bestelt 'm hier online!


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body