De menstruatiecup: ervaringen

Glamour spreekt met twee gebruikers over de menstruatiecup; duurzame vervanger van tampons en maandverband

Roze menstruatiecup op een blauw en gele achtergrond
Yulia LisitsaGetty Images

De menstruatiecup wint de laatste jaren aan terrein. Toch is de keuze voor een cup soms nog een grote stap. Glamour spreekt met twee gebruikers over de duurzame vervanger van tampons en maandverband.

Duurzamer leven

Daphne (28) is freelance videograaf. Ze gebruikt de OrganiCup sinds een jaar omdat ze een duurzaam en gifvrij alternatief zocht voor tampons. "Ik probeer mijn afval te minderen en koop sinds dit jaar alleen nog diervriendelijke en natuurlijke verzorgingsproducten. Daar hoort ook een milieuvriendelijke vervanger voor tampons bij. De menstruatiecup trok daarom mijn aandacht. Ik ging voor de OrganiCup, omdat deze goede reviews kreeg en gewoon bij de drogist te koop is.”

Voordeel

"Ik vind het idee van een tampon niet fijn. Het voelt een stuk onnatuurlijker en onhygiënischer dan een cup. Daarnaast is de cup vrij van giftige stoffen en dus mega duurzaam.” Online editor stagiaire Floortje (18) gebruikt de menstruatiecup van Kruidvat en vindt de cup ook hygiënischer dan een tampon. "Ik vind het minder fris dat je een tampon meerdere malen per dag moet inbrengen en eruit moet halen. Daarnaast vind ik de menstruatiecup fijn met uitgaan. Ik moet dan vaker naar het toilet en met de cup hoef ik niet na ieder toiletbezoek mijn tampon te verwisselen."

Doorlekken

Daphne vond het in het begin spannend om de menstruatiecup te dragen. "Sinds ik een koperspiraal heb, is mijn ongesteldheid heviger. Maar na een tijdje maakte ik me geen zorgen meer. Ik ben nooit doorgelekt.

Pijnloos inbrengen

Floortje omschrijft het cupje als erg flexibel. "Hij vormt naar je lichaam." Daphne vult aan: “pijn doet de cup zeker niet. Wel is het even oefenen hoe je de cup zo makkelijk en goed mogelijk inkrijgt. Je moet het echt onder de knie krijgen. Floortje is het daarmee eens en vindt het inbrengen van de cup soms nog onhandig. "Je moet hem ‘opvouwen’ en dan inbrengen. Het is lastig om hem er ver in te duwen, terwijl dat wel prettiger is. Anders voel je hem zitten tijdens het fietsen."

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Plassen

De ervaring van zowel Floortje als Daphne is dat plassen met de cup geen probleem is. Floortje: "Het is heel handig dat de menstruatiecup tussendoor niet verwisseld hoeft te worden, ietwat ik met maandverband of tampons wel doe."

Seks

Of je seks kunt hebben met de cup in, hangt af van welke je koopt. Zo kan OrganiCup niet gedragen worden tijdens seksuele gemeenschap, maar het merk claimt dat de menstruatiecup zo discreet is dat je wél orale seks kunt hebben. Toch hebben Floortje en Daphne daar geen ervaring mee. “Het kan misschien wel, maar ik heb het nog nooit geprobeerd. Dat idee maakt me niet erg wild,” aldus Daphne.

Aanrader

Meerdere vriendinnen van Daphne zijn de cup al gaan gebruiken door haar enthousiaste verhalen. De vriendin van Floortje reageerde in eerste instantie verbaasd toen ze de verpakking van de cup op haar wastafel zag staan. "Ik weet zeker dat het haar niet was opgevallen als daar een doosje tampons stond. We zijn er gewoon nog niet heel bekend mee."

Praktische informatie

  1. De cup kun je 12 uur dragen en leeg je vervolgens in het toilet. De cup kook je iedere maand voor gebruik uit.
  2. De meeste merken laten je kiezen uit twee maten. Het meest voorkomende onderscheid is of je een bevalling hebt gehad of niet. Als je niet bevallen bent, wordt de kleinste cup aangeraden. Sommige merken raden een grotere cup aan als je een grotere bouw hebt en raden je juist een kleine cup aan als je nog maagd bent.

    Meer weten over het gebruik van de menstruatiecup? Lees meer op 'De menstruatiecup, zo gebruik je het'.

    This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Body