Wat is de invloed van Kylie Jenner op de beauty standards anno nu?

Eline Cordie zocht het uit

kylie-jenner-plastische-chirurgie
Gilbert Carrasquillo

Op wat fillers na zou ze ‘totally natural’ zijn. Yeah right. Wat is de invloed van Kylie Jenner op de beauty standards anno nu? Eline Cordie zocht het uit.

Keeping Up With Kylie

Ze runde een business op haar 15e. Werd miljardair op haar 21e. Ze heeft 145 miljoen volgers op Instagram: bijna vijf keer zo veel als alle inwoners van de Benelux bij elkaar. En o ja, tussendoor werd ze ook nog moeder. Zelfs als je geen fan bent van de realityshow ‘Keeping up with the Kardashians, of de afgelopen jaren onder een steen hebt geleefd, kan het fenomeen Kylie Jenner je niet zijn ontgaan. Voor de niet-ingewijden onder ons: Kylie (22) is de dochter van Olympisch atleet Caitlyn Jenner (voorheen Bruce) en Kris Jennermomager van alle Kardashian-telgen. Sinds 2015 heeft Kylie haar eigen cosmetica-imperium: Kylie Cosmetics. Haar eerste Lip Kits (bestaande uit een lippenstift met bijpassend lippotlood) waren bij de lancering binnen twee minuten uitverkocht. Begin dit jaar stond ze op de cover van het prestigieuze zakenblad Forbes als een van de best verdienende selfmade zakenvrouwen ter wereld. Forbes schat haar vermogen op ongeveer een miljard dollar, wat ze bij elkaar sprokkelde met Kylie Cosmetics, gesponsorde Instaposts, de show ‘Keeping up with the Kardashians’ en samenwerkingen met merken als Adidas.

Het leven van Kylie Jenner

Er gaat geen dag voorbij of Kylie is in het nieuws. Zo verraste haar ex-vriend, rapper Travis Scott, haar op haar verjaardag in augustus nog met een huis vol met rozenblaadjes. Daarna vloog ze haar hele familie- en vriendenkring naar het Italiaanse jetseteiland Capri voor een feestje op een jacht ter waarde van 220 miljoen euro (weer eens wat anders dan een kringverjaardag met Melbatoastjes). En dat wordt dus allemaal gevolgd door miljoenen mensen via social media. Maar wat maakt Kylie eigenlijk zo fascinerend?

In de naam van research (wat een rotbaan, hè?) kijk ik haar vlog ‘Kylie Jenner: a day in the life’, die – zoals de naam al doet vermoeden –een dag laat zien in het leven van King Kylie, haar bijnaam voor intimi. Die dag gaat ongeveer zo: ze staat ’s ochtends op met haar dochter Stormi, laat haar make-up (‘glam’ in Kardashian-taal) doen, kiest een designeroutfit en bijpassende tas uit haar immense walk-in closet en twijfelt of ze de Bentley, de Porsche, de Mercedes of tóch de Lamborghini naar haar werk moet nemen. Eenmaal daar staat de agenda vol vergaderingen voor Kylie Cosmetics en een fotoshoot. ’s Avonds organiseert ze een surpriseparty voor haar goede vriend en make-upartiest Ariel en verrast hem met een joekel van een diamanten ring die tienduizenden zo niet honderdduizenden euro’s moet hebben gekost – peanuts voor haar natuurlijk. En eerlijk is eerlijk: ik ben best een beetje jaloers op haar glamorous leventje.

De transformatie van Kylie Jenner

Als je het over Kylie hebt, heb je het over haar uiterlijk en haar mysterieuze metamorfose: in een paar jaar tijd is ze veranderd van een mooi, maar ietwat doorsnee meisje naar een regelrechte bombshell met zandloperfiguur. De vraag die al jaren gonst: heeft ze zich nou wel of niet van top tot teen laten verbouwen? Dat ze fillers laat inspuiten heeft ze inmiddels toegegeven. Maar hoe zit het met de rest? Die borsten, die heupen, die imposante billen? Wie foto’s van een paar jaar geleden naast recente beelden van Kylie legt, ziet een compleet ander persoon. Ik besluit dit belangrijke vraagstuk voor te leggen aan een expert. Diana Gabriels runt al dertig jaar haar gelijknamige praktijk voor plastische chirurgie en cosmetische behandelingen in Barendrecht. Dan moet je denken aan injectables (botox en fillers) maar ook maagverkleiningen en ‘vaginavernauwingen’.

'De vraag die al jaren gonst: heeft ze zich nou wel of niet van top tot teen laten verbouwen?'

Zelf is ze geen plastisch chirurg, maar ze geeft wel dagelijks consulten aan cliënten. “Stel, jij komt bij mij op consult met een foto van Kylie en zegt: ‘Zo wil ik eruitzien, van top tot teen’, dan kan dat. Wij kijken nergens van op. Mits je meerderjarig bent, jouw natuurlijke bouw het toelaat, het medisch verantwoord is en wij geen vermoeden hebben van een ongezond zelfbeeld of BDD (Body Dysmorphic Disorder, een aandoening waarbij je jezelf zo lelijk vindt dat het een obsessie wordt, red.).”

Heeft Kylie Jenner fillers?

Samen bestuderen we een ‘voor en na’-foto van Kylie, die bij hoog en laag volhoudt dat ze ‘te bang’ is om serieus in zich te laten snijden. Gabriels maakt daar korte metten mee: “Wat ik honderd procent zeker weet, is dat Kylie haar haargrens verlegd heeft door middel van een endoscopische voorhoofdlift. Daarbij maak je een incisie en trek je de voorhoofdhuid naar achter, waardoor je een opener oogopslag krijgt en een strakker voorhoofd – zie je dat haar wenkbrauwen hoger zitten? Ze heeft het vet boven haar oogleden en bij haar wangen laten weghalen en haar neus laten corrigeren, meerdere keren. Ze heeft haar lippen laten injecteren met fillers en een kinimplantaat en porseleinen facings over haar tanden laten aanbrengen.” Staat genoteerd. Door naar haar bombshell body: “Allereerst heeft ze een borstvergroting laten doen, meerdere keren. Daarnaast heeft ze een bilimplantaat laten plaatsen met daaroverheen fillers, anders zou het er heel onnatuurlijk uitzien.” Het gerucht dat over de Kardashian/Jenners gaat, namelijk dat ze vet van elders in hun billen laten spuiten onder het mom ‘twee vliegen in één klap’, ontkracht Gabriels. “Dan moet je wel eerst vet hebben. Je kunt best een fat transfer doen, maar dan heb je minimaal vier liter vet nodig om een verandering te zien.” Tot zover het ‘Alleen fillers’-verhaal.

Beautystandaarden

Gabriels begrijpt wel dat jonge vrouwen in Kylie een voorbeeld zien: “Ze heeft allereerst een hoge gunfactor. Ze was de gewoonste van de Kardashians en heeft zich ontpopt tot een van de mooiste, daar kunnen haar volgers zich mee identificeren. Daarnaast is ze de total package: een uiterst succesvolle zakenvrouw met een schattig gezin. Ze heeft zichzelf gecreëerd.” Dat wil overigens niet zeggen dat ze Kylie per se een positief rolmodel vindt: “Kylie is prachtig, maar als voorbeeld is het onhaalbaar. Ik probeer de jonge vrouwen die hier komen ook altijd te waarschuwen: denk erom, haar taille is niet echt zo slank, haar billen zijn niet echt zo dik, haar huid is niet echt zo glad en ze heeft een pruik op ofwel extensions in.

Die ‘toevallige’ foto’s die je van haar ziet, zijn achteraf allemaal bewerkt, want zij huurt die paparazzi zelf in en laat de beelden daarna fotoshoppen. Bovendien: ze heeft een leger aan mensen dat dit allemaal mogelijk maakt. Een personal chef, een personal trainer, assistenten, de beste make-upartiesten. Er zijn jonge vrouwen die door dat perfecte plaatje heel onzeker gemaakt worden. Ik krijg regelmatig meiden in mijn praktijk die met een bewerkte foto van zichzelf binnenkomen, ze willen er elke dag uitzien alsof er een Snapchatfilter over ze heen zit. Ik denk niet dat dat gezond is, maar het is de wereld van nu.” Dit laatste fenomeen wordt Snapchat-dysmorfie genoemd: onderzoekers van de Boston Universiteit deden er uitgebreid onderzoek naar. Hieruit bleek dat 55 procent van de chirurgen patiënten krijgt die een ingreep willen laten doen om betere selfies te kunnen maken. Een real life filter dus.

Perfectie bestaat niet

Alles om maar dichter bij dat schoonheidsideaal te komen. Maar dat ideaal, daar schort het een en ander aan, volgens prof. dr. Liesbeth Woertman. Zij is hoogleraar psychologie aan de Universiteit Utrecht en schrijver van het boek ‘Je bent al mooi - de schoonheid van imperfectie’. “We vergelijken onszelf constant met anderen, dat zit in de aard van de mens. Wij denken dat schoonheid op zichzelf staat, maar dat is niet zo. Het is iets relationeels, iets tussen mensen. Als je op een onbewoond eiland zou wonen, zou je niet weten of je mooi of lelijk bent, want er is niemand anders om je aan te meten. Tegenwoordig vergelijken veel jonge vrouwen zich met gemanipuleerde ideaalbeelden waarmee ze dagelijks gebombardeerd worden en dat leidt tot massale ontevredenheid. Dat is vooral problematisch voor vrouwen die daar, om wat voor reden dan ook, gevoelig voor zijn. Zij krijgen een obsessie met een perfect uiterlijk dat ze gelukkig gaat maken. Want dat is de belofte van de cosmetische industrie: niet zozeer schoonheid maar geluk.”

'Er zijn jonge vrouwen die door dat perfecte plaatje heel onzeker gemaakt worden'

Schoonheidsidealen zijn van alle tijden. Was het begin jaren negentig nog Pamela Anderson (hoogblond haar, grote borsten) en daarna Kate Moss (dun, dunner, dunst), nu is het: een gaaf poppenachtig huidje, kleine neus, grote borsten, smal middel, dikke billen en geen grammetje overbodig vet, oftewel ‘in shape’. Wij vrouwen krijgen sinds mensenheugenis een worst voorgehouden die steeds anders wordt verpakt. De verpakking luidt nu: zorg goed voor jezelf en leef gezond, en sport je een ongeluk voor een thigh gap en gedefinieerde buikspieren. Doe je dat niet, dan ben je lui en ‘haal je niet het beste uit jezelf’. Daarbovenop komt nog een laag die de meesten van ons niet eens opmerken: het feit dat veel beelden die ons dagelijks overspoelen bewerkt zijn. Het schoonheidsideaal wordt zo dubbel onhaalbaar: de mensen die het ideaal vertegenwoordigen, voldoen er zelf niet eens aan. “De voornaamste leugen van de schoonheidsindustrie,” vervolgt Woertman, “is de notie dat schoonheid iets te maken heeft met perfectie. Mensen kunnen nu eenmaal niet perfect zijn, omdat we leven. En leven betekent veranderen. Perfectie is statisch, heeft te maken met bevroren zijn. Je kunt de ene dag een perfecte tosti bakken, maar de volgende keer verbrand je hem en is-ie niet te eten. Of je vindt jezelf de ene dag heel mooi, maar de volgende dag heb je een pestbui en zie je alleen maar lelijkheid. Perfectie hoort helemaal niet bij mensen en het is daarom ook een heel vreemd streven, want je zult altijd teleurgesteld raken.”

Zelfs met alle informatie die ik heb verzameld, duurt mijn milde obsessie met Kylie nog altijd voort. Zij en haar zussen zijn voor mij als een frikandel om drie uur ’s ochtends: je wilt ’m consumeren terwijl je tegelijkertijd weet dat-ie niet goed voor je is. En heb ik even een break nodig van alle glimmende luxeauto’s, Balenciagatassen en deinende haarextensions, dan begeef ik me naar de buurtsauna bij mij om de hoek. Waar vrouwen samenkomen, van jong tot oud, met allerlei soorten lijven. Niet perfect maar wel echt, en dat heb ik toch liever.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body