Zoveel kost het in een mensenleven om ongesteld te zijn

Wij hebben er ook niet voor gekozen om ongesteld te zijn

maandverband
Megan Madden / Refinery29 for Getty ImagesGetty Images

Schotland geeft het goede voorbeeld en ziet in dat mensen met baarmoeders er ook niet om gevraagd hebben om ongesteld te worden. We maken in een mensenleven veel meer kosten dan mensen die niet menstrueren. Het Schotse parlement stemde unaniem in met een wet die menstruatieproducten gratis maakt.

Eerder was maandverband al gratis voor studenten, maar menstruatieproducten zijn nu voor iedereen verkrijgbaar bij apotheken, buurthuizen en andere openbare instellingen. Uit een onderzoek in 2017 bleek namelijk dat zo'n 10 procent van de meisjes in Groot-Brittannië zich geen menstruatieproducten kunnen veroorloven. Hoeveel ben je in een mensenleven eigenlijk kwijt aan je ongesteldheid?

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Wat kost het om ongesteld te zijn?

Tampons, inlegkruisjes, menstruatiecups en maandverband, het zijn lifesavers. Maar dat spul mag wel wat kosten, en dan heb ik het nog niet eens over de bijbehorende ibuprofens, anticonceptie, kruiken en ‘menstruatie-onderbroeken’. Voor een pakje O.B. Tampons pro comfort normaal, betaal je meer dan vijf euro in de supermarkt en dat is eigenlijk best een schandalig hoge prijs.

Dit betaal je in je hele leven voor tampons

In een pakje O.B. tampons zitten 32 stuks. Als je de €5,09, die het pakje kost deelt door het aantal tampons dat erin zit, kom je uit op €0,16 per tampon. Gemiddeld gebruik je vier tampons per dag (€0,64) en is gemiddeld vijf dagen lang ongesteld. Dit komt uit op €3,20 per maand. En dan hebben we het alleen nog maar over tampons!

Als je ervan uit gaat dat je twaalf keer per jaar ongesteld wordt, betaal je er €38,40 voor per jaar. Gemiddeld worden meisjes op hun dertiende voor het eerst ongesteld en eindigt hun cyclus op hun 51ste. Dat is dus 38 jaar menstrueren. Per leven betalen we daarom ongeveer €1.459,20 voor haar 9.120 tampons.

Zoveel kost menstruatie

Een goedkopere optie zijn menstruatiecups, en die zijn ook nog beter voor het milieu omdat ze minder afval produceren. Een cup is elke 2 tot 4 jaar aan vervanging toe, wat erop neerkomt dat je 12 tot 13 cups nodig hebt in je leven. Een cup kost gemiddeld 15 tot 20 euro, dus laten we zeggen dat je in dat geval rond de €200 euro kwijt bent in je leven.

Daarnaast kosten de bijzaken van ongesteldheid ook behoorlijk wat. Denk bijvoorbeeld aan pijnbestrijding, inlegkruisjes, die extra comfort food bestelling, ondergoed dat je weg kan gooien door doorlekken, huidverzorgingproducten voor die extra puisten die je cadeau krijgt, werkdagen die je mis kan lopen als de krampen zo erg zijn dat je je bed niet uitkomt...

Het minste dat de regering kan doen is mensen die het nodig hebben een paar doosjes tampons cadeau doen!


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body