Zo kun je jezelf het beste controleren op borstkanker

Hier moet je op letten

Young Woman In Bathroom Mirror
Ashley Armitage / Refinery29 for Getty ImagesGetty Images

Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort onder vrouwen. In Nederland krijgt één op de zeven vrouwen de ziekte en die cijfers zijn behoorlijk beangstigend. Natuurlijk wil iedereen de ziekte het liefst voorkomen of er in een vroeg stadium bij zijn. Dit doe je door goed te voelen, maar kijken is ook erg belangrijk. Dit zijn de punten waar je op moet letten.

Borstkanker voorkomen

Het risico op borstkanker is, zoals bij andere vormen van kanker, afhankelijk van een aantal factoren en verschilt van persoon tot persoon. Een gezonde levensstijl is natuurlijk het allerbelangrijkst als je de kans op kanker wil verkleinen. Een gezonde levensstijl houdt in grote lijnen in dat je genoeg beweegt, een gezond eet en geen alcohol drinkt. Vrouwen die ervoor kiezen om geen borstvoeding te geven, komen automatisch in een verhoogde risicogroep voor borstkanker terecht. Daarnaast spelen hormoongebruik en menstruatie ook een rol bij de hoogte van het risico op borstkanker. Wil je precies weten welke factoren het risico op de ziekte verhogen? Je leest het op de website van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

De citroenen-test

Het is niet de bedoeling dat je in constante angst leeft om de ziekte te krijgen, maar oplettendheid is altijd goed. Je kunt je borsten controleren door regelmatig te voelen of er iets aan veranderd is, maar ernaar kijken is misschien nog wel belangrijker. De citroenen in de onderstaande afbeelding geven perfect aan wat de focuspunten zijn voor borstkanker. Als je naar de citroenen kijkt zie je gelijk: er zijn veel meer symptomen dan alleen ‘een bobbeltje.’ Een ‘deuk’ in je borst, een opgezette ader of een afwijkende kleur zijn ook allemaal indicaties die kunnen duiden op een gezwel in je borst. In die gevallen is een controle bij de huisarts aan te raden.

Yellow, Fruit, Plant, Food, Vegetarian food,
www.twitter.com/ceesofdees

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body