Alles wat je wil weten over fillers

"Een goede fillerbehandeling hangt af van drie factoren"

Hand holding syringe in plain pink background
Paper Boat CreativeGetty Images

Of je nu veel make-up draagt, helemaal natural bent, een kleine maat hebt of een grote; je bent mooi! Maar ben je ergens heel erg onzeker over, vind je iets aan je uiterlijk écht niet mooi of wil je je gewoon nóg mooier voelen dan je al bent? Grote kans dat je wel eens een cosmetische ingreep hebt overwogen. Fillers in de rimpels, lippen en neus, zijn op dit moment erg populair, maar ben je eigenlijk wel bekend met de risico’s die de injecties met zich meedragen? Weet je wat voor stof er precies in de vulmiddelen zit en weet je eigenlijk wel waar je de juiste gediplomeerde arts kunt vinden? Wij legden al onze vragen voor aan medisch directeur en cosmetisch arts Jani van Loghem van Falck Clinic, hij vertelt uitgebreid wat je moet weten voordat je aan fillers begint, wat vanuit zijn perspectief de voor- en nadelen zijn en welke risico’s je eventueel loopt als je hieraan begint.

Wat zijn fillers?

Fillers zijn letterlijk vertaald: vulmiddelen. Er zijn verschillende soorten vulmiddelen, maar het bekendste en meest gebruikte soort is hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een soort suiker en is een lichaamseigen stof die veel in de huid voorkomt. Andere typen fillers kunnen de cellen activeren die collageen aanmaken, een stof die verantwoordelijk is voor de stevigheid en elasticiteit en een natuurlijke ‘verdikking’ geeft aan de huid.

Met fillers worden niet alleen rimpels en lippen opgevuld, de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kun je met fillers je neus er recht(er) uit laten zien, wallen wegwerken of bijvoorbeeld je kaaklijn scherper maken. “Ieder persoon heeft behoefte aan een ander soort behandeling, zo kunnen verfijnde rimpels makkelijk worden verholpen met een zeer vloeibare hyaluronzuur, terwijl diepere plooien juist een dikkere, gel-achtige filler nodig hebben,” aldus dokter Jani.

De risico’s van fillers

Volgens dokter Jani is het risico dat een fillerbehandeling misgaat tegenwoordig er laag, toch kun je eventuele complicaties niet uitsluiten. Het grootste en meest voorkomende probleem dat wordt veroorzaakt door vulmiddelen is embolisatie. Dit ontstaat wanneer het vulmiddel in een slagader terecht komt en daardoor verstopt. Door de verstopping kan er geen zuurstof worden vervoerd naar het weefsel, waardoor dit afsterft. Een hele vervelende complicatie, die bij professionals gelukkig bijna niet meer voorkomt of verholpen kan worden.

Een succesvolle fillerbehandeling hangt af van drie verschillende factoren: het juiste product, de juiste techniek (ofwel een goede en ervaren arts) en de patiënt. Heb jij een zeer reactief immuunsysteem of ben je allergisch voor één van de ingrediënten die in de filler zit, dan kun je beter niet aan fillers beginnen. Bij personen met een bepaald type immuunsysteem is de kans namelijk groter dat je vervelende reacties krijgt.

“Als je fillers of een andere cosmetische ingreep overweegt, is het verstandig om nvcg.nl te raadplegen. Dit is een door de overheid erkende wetenschappelijke vereniging voor cosmetische geneeskunde en maakt het makkelijk om een goede gediplomeerde arts in de buurt te vinden,” legt Jani uit.

Voor- en nadelen van fillers

Een groot voordeel van fillers is natuurlijk het eindresultaat, dat je zelfverzekerder en mooier kan laten voelen, maar ook eventuele complicaties kan verhelpen. Met een klein beetje filler kun je enorme resultaten boeken en ook al zijn er wel degelijk risico’s aan verbonden; de behandelingen die gedaan worden door goede artsen verlopen doorgaans zonder complicaties.

Overweeg je het om aan fillers te beginnen? Houd dan ook zeker rekening met de financiële kant van het verhaal. Voor fillers moet je één à twee keer per jaar langskomen en de behandelingen zijn prijzig. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om de eerder vermelde risico’s in je achterhoofd te houden.

Dus wil je graag iets aan je uiterlijk veranderen door middel van fillers, ga dan op zoek naar een goede cosmetische arts, zodat de risico’s op ontstekingen en embolisatie klein is. Weet je zeker dat je het financieel gezien aankan en je immuunsysteem in orde is? Dan zouden wij zeggen: ga er lekker voor. Het is jouw lichaam, het zijn jouw keuzes.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body