Alles wat je wil weten over Botox

'The lunch break treatment'

Close-up of female with line drawn on face
Jonathan KnowlesGetty Images

Fillers, Botox, implantaten; het lijkt erop alsof iedereen tegenwoordig wel iéts aan zichzelf laat doen. Zeker over botox wordt vaak niet erg moeilijk gedaan. Het wordt door artsen zelfs ‘the lunch break treatment’ genoemd. Je kunt namelijk letterlijk even in de pauze van je werk langs een cosmetisch arts gaan voor een touch up. Maar dat het zo gemakkelijk is, betekent niet dat er geen risico’s aan verbonden zijn.

Om meer over Botox te weten te komen, dook Glamour in de wereld van Botox met hulp van medisch directeur en cosmetisch arts Jani van Loghem van Falck Clinic. Hij legt uit wat Botox precies is, hoe het werkt, hoelang het effect zichtbaar is en wat de risico’s van het middel zijn.

Wat is Botox?

Er is vaak verwarring tussen Botox en de stof botulinetoxine. Botox is eigenlijk niet meer dan een merk die de stof verkoopt, zoals Spa een merk is dat water verkoopt. Het merk Botox wordt tegenwoordig zelfs veel minder gebruikt dan andere merken die botulinetoxine verkopen. Maar omdat Botox een makkelijk woord is, die toch al is blijven hangen bij de meesten, gebruiken we dit ‘begrip’ tijdens deze uitleg over botox.

Botox is simpel gezegd een eiwit, gemaakt door een bacterie, die in staat is om de zenuwen te verlammen die de spieren aansturen. "Botox is oorspronkelijk ontwikkeld voor medische doeleinden, zo wordt het bijvoorbeeld veel gebruikt bij neurologische aandoeningen, tandenknarsen en overmatig transpireren, " vertelt dokter Jani."Tegenwoordig wordt de meeste Botox geïnjecteerd door cosmetische artsen ofwel om rimpels weg te werken," aldus de arts.

Rimpels ontstaan vaak doordat de spieren in het gezicht zich onwillekeurig aanspannen. Botox zorgt ervoor dat het gezicht zich compleet ontspant, zodat de huid er gladder op ligt en hier rimpels niet langer zichtbaar door zijn.

Is Botox voor altijd?

Botox verlamt de spieren tijdelijk, na zo'n drie à vier maanden is het middel uitgewerkt en moet de behandeling opnieuw worden uitgevoerd om het gewenste effect van Botox te behouden.

"Botox werkt niet direct, het effect van het middel is meestal pas na drie dagen zichtbaar en na tien dagen optimaal," vertelt dokter Jani. Er zijn ook alternatieve (naaldloze) manieren om Botox te gebruiken, zoals via een pleister, gel of crème, maar dit werkt alleen bij hele fijne kraaienpootjes en het effect van deze alternatieven is minder lang zichtbaar. Toch is het wel een leuke ontwikkeling voor als je geen 'extreme' behandeling wilt ondergaan of bang bent voor naalden.

Risico’s van een Botoxbehandeling

Als de Botox niet goed wordt geïnjecteerd, kan het middel de verkeerde spier platleggen. Vooral bij Botox rondom de ogen kan dit heel vervelend zijn, want dan loop je dus een paar maanden met een half dicht oog. “Dit soort nare situaties zijn makkelijk te voorkomen door naar een gediplomeerde cosmetische arts te gaan, die weet wat hij/zij doet," aldus dokter Jani.

Dus, Botox – of beter gezegd botulinetoxine – is een tijdelijke spierverslapper die fijne rimpels laat verdwijnen. Voor diepere rimpels gaat dit vaak ik combinatie met een filler die – zoals het woord al verraad – de rimpel opvult. De kans dat het injecteren van Botox misgaat is erg klein, zolang het door een professional gebeurt. De behandeling is binnen een paar minuten gedaan en het beste zichtbaar na ongeveer tien dagen.

Heb jij fijne rimpels, vraag jezelf dan af of een dure behandeling wel écht nodig is. Voel je je erg onzeker over iets wat met Botox valt op te lossen, laat je dan vooral niet tegenhouden en plan een consult in met een professioneel cosmetisch arts! Je vindt de juiste mensen op nvcg.nl. “Als je fillers of een andere cosmetische ingreep overweegt, is het verstandig om nvcg.nl te raadplegen. Dit is een door de overheid erkende wetenschappelijke vereniging voor cosmetische geneeskunde en maakt het makkelijk om een goede gediplomeerde arts in de buurt te vinden,”

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body