Waarom menstruatiebloed bruin kan zijn (en dat geen reden voor paniek is)

Iets met chemistry. Wij leggen het je uit.

Kleur menstruatiebloed bruin
Unsplash

Vroeger stelde je je ongesteldheid voor als een felrood gebeuren, maar dát pakte even iets anders uit, didn't it? Dat menstruatiebloed niet zo felrood – maar iets donkerder – is als wanneer je in je vinger snijdt, deed je wellicht verrassen, maar niet zozeer zorgen baren. Maar we kunnen ons zo voorstellen dat laatstgenoemde emoties wel komen opzetten wanneer het bloed ineens niet rood, maar (donker)bruin is.

Vooral aan het begin en einde van je period kan het weleens zo zijn dat het bloed eerder bruinig is dan richting rood gaat – iets waar je eigenlijk nooit iemand over hoort. Toch is het heel normaal. Iets met chemistry. Wij leggen het je uit.

Bruin menstruatiebloed

De donkerdere kleur van menstruatiebloed is simpel te verklaren: bloed wordt donkerder wanneer het wordt blootgesteld aan zuurstof. Als je menstruatiebloed dus iets bruiner is, is het lang genoeg blootgesteld aan zuurstof om van kleur te veranderen.

Hoe wordt het dan blootgesteld aan zuurstof?, horen we je denken. Vaak heb je 'last' van donkerder menstruatiebloed als je niet zo heftig ongesteld wordt. Wanneer je maar een klein beetje bloedt – vaak vooral dus aan het begin of einde van je period – 'stroomt' het bloed nog niet rijkelijk, waardoor de vloeistof tijdens z'n weg naar buiten een beetje aan de vaginawand kan blijven 'plakken'. Hier komt het bloed al enigszins in aanraking met zuurstof, zonder dat het je lichaam al volledig heeft verlaten. Het resultaat: (donker)bruinig bloed in je maandverband.

Wanneer je menstruatie vervolgens iets meer op gang komt, en je meer bloed verliest, versnelt dit proces zich waardoor je menstruatiebloed vaak weer (lichter) rood kleurt. Is het einde van de week in zicht? Dan kan hetzelfde proces als aan het begin van je period zich voordoen. Het laatste beetje bloed zoekt dan langzaam, maar zeker, máár langzaam z'n weg naar buiten.

Geen paniek

Over het algemeen is donker menstruatiebloed dus niet iets waarvoor je alarm moet slaan. Maar – ja, er zijn áltijd uitzonderingen – als je nog nooit last hebt gehad van donker menstruatiebloed en daar nu ineens opvallend veel mee te maken hebt, dan kan het nooit kwaad om even langs je huisarts te gaan. Vooral wanneer je het óók verliest tussen je menstruatieperiodes door.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body