Waar kan een acupunctuurbehandeling je eigenlijk bij helpen?

Acupunctuur kan misschien wel jouw oplossing zijn

acupunctuur
Cavan ImagesGetty Images

Acupunctuur. Je hebt er vast weleens van gehoord, maar waar kan het je eigenlijk allemaal bij helpen? Dat is soms nog de vraag. Wij zochten uit bij welke klachten je het beste gebruik kunt maken van acupunctuur.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een Chinese geneeswijze waar gebruikt gemaakt wordt van naalden. Er worden dunne naaldjes in je huid geprikt, die specifiek worden geplaatst - per plek en qua diepte. Je hoeft nu niet bang te worden; de prikjes zijn namelijk niet pijnlijk, maar veroorzaken alleen kleine schokjes die uiteindelijk pijnstillend werken. Een klacht staat nooit ergens los van, het staat altijd in verbinding met de stromingen en andere delen van ons lichaam. De klassieke Chinese geneeskunde is er ook heilig van overtuigd dat het lichaam en geest samen één zijn. Een behandelplan met acupunctuur bestaat normaal gesproken uit zes tot twaalf behandelingen.

Waar kan acupunctuur bij helpen?

Acupunctuur wordt wereldwijd steeds populairder en dus ook steeds vaker toegepast voor allerlei kwaaltjes. Er is een hele waslijst aan klachten waarbij je acupunctuur toe kunt passen, maar bij hoofdpijn & migraine, vermoeidheid, rugpijn & artrose, schouder- en nekpijn en spier- en gewrichtspijn is de behandeling het meest bekend. Wij hebben daarom onderzoek gedaan naar andere klachten waar het ook bij kan helpen.

Hoofdpijn en migraine

Spanningshoofdpijn kan veroorzaakt worden door de spieren in de schouders of nek. Door de spierspanning stroomt het bloed minder goed door naar het hoofd, waardoor je last krijgt van zeurende hoofdpijn. Een behandeling met acupunctuur kan er dan voor zorgen dat de spieren weer gaan ontspannen, zodat het bloed makkelijker doorstroomt. Bij migraine kan acupunctuur ervoor zorgen dat klachten verminderen, of dat de duur van de migraine afneemt.

Stoppen met roken

Acupunctuur werkt bij behandeling van een lichamelijke verslaving. Het beïnvloedt de neurotransmitters (regelstoffen). Dit gaat via het zenuwstelsel in de huid. Acupunctuur kan je er dus bij helpen om te stoppen met roken. Het behandelt de lichamelijke onthoudingsverschijnselen.

Hooikoorts

Acupunctuur kan de klachten van hooikoorts verminderen. Vaak wordt dit in combinatie met kruiden gedaan om samen het gewenste effect te krijgen. Er wordt getipt om deze behandelingen te starten vóórdat je echt last krijgt van de klachten. Wanneer je er tijdens je hooikoorts mee begint, wordt er niet gegarandeerd dat de klachten helemaal verdwijnen. Wél kunnen ze dan sterk verminderd worden.

Zien: All Things Beauty Glamour Festival

Oorsuizen

Acupunctuur kan oorsuizen effectief verminderen of zelfs verhelpen. Bij acupunctuur wordt gesproken van de twee hoofdenergieën: Yin en Yang. Bij oorsuizen is de Yang uit balans en te veel aanwezig: dat zou een oorzaak kunnen zijn van oorsuizen. Door middel van acupunctuur worden de punten behandeld op de energiebanen die deze opstijgende yang juist weer omlaag trekken, zodat de Yin en de Yang weer in evenwicht zijn.

Huidproblemen

Acupunctuur kan ook een uitkomst zijn voor allerlei huidkwaaltjes. Denk aan kraaienpootjes, acne, en een droge huid. Huidproblemen betekenen vaak dat er een te grote hoeveelheid energie opgesloten zit in het lichaam, die een weg zoekt naar buiten. Acupunctuur zorgt ervoor dat deze energieën los worden gemakt, waardoor de ernst klachten snel afnemen. De behandeling zorgt er ook voor dat je immuunsysteem sterker wordt, wat ook vaak een uitkomst is bij huidproblemen.

Pijnlijke menstruatie

Bij menstruatiepijn kan acupunctuur ook verlichting van je klachten bieden. Er wordt niet alleen naar je buikgedeelte gekeken, maar ook naar andere gebieden in je lichaam. Je energie kan namelijk op meerdere plaatsen in je lichaam verstoord zijn die allemaal samenhangen met je menstruatie.

Last van deze klachten?

Heb jij last van deze klachten? Of zijn er misschien wel andere klachten waar je al langer last van hebt, en voor je gevoel alles al hebt geprobeerd om er vanaf te komen? Het kan geen kwaad om even langs een acupuncturist te gaan om te kijken of er misschien een behandeling mogelijk is die bij jou past.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body