Wat is striae precies en waarom heeft (bijna) iedere vrouw het?

Het is volkomen normaal om striae te hebben

 
Charday PennGetty Images

Striae. (Bijna) alle vrouwen hebben striae op het lichaam. Het is niks om je voor te schamen en volkomen normaal om striae op je lichaam te hebben. Maar wat zijn striae eigenlijk, hoe kan het ontstaan en wat kun je eraan doen?

Wat is striae?

Striae zijn letterlijk littekens die in de huid zitten. In het begin zijn striae vaak rood of paars, maar deze kleur verandert met de jaren en is uiteindelijk vaak wit of beige achtig. Striae ontstaat meestal tijdens een groeispurt in de puberteit, wanneer je wat kilo's aankomt of tijdens een zwangerschap en komt het meeste voor op de bovenbenen, billen, buik en borsten. Omdat de huid op deze momenten gaat groeien, komt er een grote spanning op de huid te staan. Het onderhuids bindweefsel (lederhuid/ dermis) wordt dan uit elkaar getrokken, waardoor er dunne streepjes op je lichaam ontstaan. Geen zorgen, de bovenste laag van je huid blijft gewoon intact. Je ziet de striemen wel zitten, maar de littekens zitten echt in het onderhuids bindweefsel.

Wat kun je doen tegen striae?

"De kans dat je striae krijgt, is groter wanneer mensen uit je familie er ook last van hebben," zegt arts W. van Donselaar tegen dokterdokter.nl. Er is helaas geen mogelijkheid om striae volledig tegen te gaan, maar dermatoloog Drs. Marjolein Leenarts laat in een Q&A weten dat het wel een klein positief effect kan hebben, wanneer je de huid zachtjes inmasseert en soepel houdt. Wanneer je huid zich dan gaat oprekken, is de kans kleiner dat er scheurtjes ontstaan omdat het weefsel - door de goede verzorging - al soepeler is en makkelijker mee kan bewegen.

Welke producten helpen tegen striae?

Er wordt vaak gekozen voor een olie - die speciaal voor striae ontwikkeld is (bijvoorbeeld Bio-Oil) - of een verstevigende gel om je striae mee in te smeren. Dit zorgt ervoor dat de huid soepel blijft en het de huid extra verzorging geeft die het op dat moment nodig heeft. Er wordt geadviseerd om je striae twee keer per dag in te smeren, voor een periode van minstens drie maanden. Dit zorgt ervoor dat je sneller resultaat gaat zien.

Don't forget. Striae of niet, het allerbelangrijkste is om goed voor je lichaam te zorgen en je altijd in te smeren. "Stretchmarks? I'm a tiger. I have earned my stripes."

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body