Hoe de coronacrisis het recht op abortus schendt – en daarom deze petitie is opgestart

'Ook nu baas in eigen buik'

abortuspil
Unsplash

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 12 april 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Je zou maar ongewenst zwanger zijn, maar niet de deur uit mogen voor een abortuspil omdat je coronaklachten hebt, of in huis woont met personen die klachten ervaren. Het overkwam een Nederlandse vrouw. Een mogelijke oplossing? De abortuspil per post ontvangen. Maar dat mag niet van de rechtbank in Den Haag, die onlangs uitspraak deed over de kwestie nadat de vrouw samen met Bureau Clara Wichmann en Women on Waves – een organisatie die zich inzet voor een veilige toegang tot abortus – een zaak tegen de staat aanspande. En dus zit Trix, een alias voor de vrouw in kwestie, nu ongewenst zwanger thuis, zonder dat ze er iets aan kan doen.

Abortus tijdens coronacrisis

Onacceptabel, vindt onder meer DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks, die een petitie heeft opgezet om tot een noodoplossing te komen. "Dit maakt ons boos", zo schrijft de jongerenorganisatie op Instagram. "Onze moeders en oma's hebben gestreden voor baas in eigen buik, voor het abortusrecht. Mensen die zwanger zijn en samenwonen met een gezinslid of huisgenoot met COVID-19 symptomen, mogen nu geen abortuskliniek bezoeken. Zij kunnen een ongewenste zwangerschap dus niet afbreken." De jongerenorganisatie roept daarom op tot het ondertekenen van een petitie voor een noodoplossing, "zodat het recht op abortus niet verder geschonden wordt."

Tekst gaat verder na de Instagrampost.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Petitie

In een dag tijd is de petitie al vierduizend keer ondertekend. Onder anderen journalist Milou Deelen maakt zich op Instagram sterk voor de zaak. Voor Vice sprak ze tevens met enkele huisartsen over het recht op abortus in deze crisis. "Dat vrouwen niet naar de abortuskliniek kunnen vanwege corona-klachten vind ik geen reden om te zeggen: nou, dan krijgen ze die pil maar niet", vertelt huisarts Mirella Buurman. "Dat vind ik absurd."

Tekst gaat verder na de Instagrampost.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Vragen aan minister Hugo de Jonge

Met de uitspraak van de rechter lijkt een noodoplossing echter van de baan. Toch laat ook politica Lilianne Ploumen het er niet bij zitten. In een reactie onder bovenstaande Instagrampost van Milou laat de PvdA-politica weten dat ze vragen heeft gesteld aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). "Ik hoop dat het via de politieke weg wel lukt om abortushulpverlening toegankelijk te houden", schrijft Ploumen in een reactie, die inmiddels al op tweehonderd likes kon rekenen.

Ze heeft onder meer gevraagd of de minister de aangepaste regels die in Groot-Brittannië gelden, ook overweegt. Daar mogen vrouwen of meisjes de abortuspil voor een vroegtijdige medische abortus tot tien weken wel thuis gebruiken zonder eerst naar het ziekenhuis of een abortuskliniek te hoeven.

Minister Hugo de Jonge heeft nog niet gereageerd op de petitie en/of de vragen van Ploumen.

Zien: wat gebeurt er als een man elke dag de pil zou slikken?

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder