Klem jij ook zo ontzettend met je kaken? Dit is wat je ertegen kan doen

In tijden van stress heb je sneller last van tandenknarsen of kaakklemmen

klemmen met je kaken
Poppy MarriottGetty Images

Ken je dat gevoel? Je wordt wakker met een doffe pijn in je kaken: een duidelijk teken dat je vannacht weer flink hebt liggen klemmen of knarsen met je tanden. En voor veel mensen gebeurt dat niet alleen in hun slaap. Op momenten dat je je concentreert, of wanneer je stress hebt, kun je ook ineens opmerken dat je je kaken driftig op elkaar hebt geklemd. Niet een mega fijn gevoel.

Tandenknarsen of klemmen met je kaken hoeft niet meteen een reden tot zorgen te zijn, maar als het lang aanhoudt kan het leiden tot pijn in je kaak, gezicht, oren of schouders. Ook kan het schade aan je gebit aanrichten. Wees er dus alert op!

Wat is de oorzaak van tandenknarsen en klemmen met de kaken?

Tandklemmen en knarsen kan een hele hoop oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is stress, en dat hebben we nu in deze onzekere tijden allemaal meer dan gemiddeld. Bij het gebruik van alcohol, bepaalde medicijnen, drugs (voornamelijk XTC) en sigaretten kun je sneller last hebben van een pijnlijke spanning in je kaken.

Bij aanhoudende klachten is het sowieso aan te raden om naar de tandarts te gaan! Zij kunnen aan je gebit zien wat er precies aan de hand is, en kunnen de meest gepaste oplossing voor je aanraden.

Opletten

Als je merkt dat het klemmen je begint te storen, zorg dat dat je alert blijft. Betrap je jezelf erop dat je weer aan het klemmen of knarsen bent. Zorg dan dat je eventjes een momentje neemt om te ontspannen. Doe dit net als bij een meditatie. Wees bewust van het ontspannen van je kaak. Haal een paar keer diep adem en blaas daarbij uit door je mond. Probeer je wangspieren en kaakspieren even te masseren. Het kan ook helpen om je tong tussen je tanden te houden tot je weer iets meer ontspant.

Een bitje

Een makkelijke manier om jezelf het knarsen of klemmen af te leren, is door een bitje te gebruiken. Een tandarts kan je zo'n bitje aanmeten. Het lost het probleem niet op, maar beperkt wel de schade aan je gebit. Verder ontspant een bitje je kaakspieren meer, waardoor de overactieve spier tot rust kan nemen en wat af kan zwakken.

Botox

Door het kaakklemmen kom je in een soort vicieuze cirkel terecht. Je klemt met je kaken, dus wordt je wangkauwspier sterker. Omdat je wangkauwspier sterker wordt, ga je meer klemmen. In sommige gevallen is botox in de wangkauwspier een goede oplossing. Vraag voor meer informatie altijd je tandarts om raad, of ga op een vrijblijvend consult bij een cosmetisch arts.

Acupunctuur

We deelden al eerder dat acupunctuur kan helpen tegen een hoop verschillende kwaaltjes. Het zou ook verlichting kunnen bieden bij tandklemmen. Je hebt wel een paar behandelingen nodig voordat je verschil zult merken.

Pak de oorzaak van de stress aan

Dat is nu natuurlijk een héél stuk makkelijker gezegd dat gedaan, met al het negatieve nieuws, de zorgen om familie of misschien wel je ontzettend harde werk in één van de cruciale beroepen. Zijn er andere dingen in je leven die stress veroorzaken? Dan kan het altijd helpen om met een coach of therapeut te gaan praten. Stress is de oorzaak van een hele hoop kwaaltjes, dus zorg dat je lief voor jezelf blijft!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body