Kalknagels: zo kom je ervan af

Een expert vertelt: zo weet jij zeker of het een schimmelnagel is én hoe je deze het beste kunt bestrijden

Heeft je (teen)nagel een gele gloed? Het is dan verstandig om een pedicure te boeken. Kies in dit geval voor een medische pedicure. Waarschijnlijk hebben je voeten en nagels meer aandacht nodig dan alleen een lakje. Tessa van Dijk, werkzaam bij Salon Intense is onder andere gespecialiseerd in medische pedicure en vertelt jou alles over het behandelen van kalknagels.

Wat zijn kalknagels?

First things first. Wat is het eigenlijk? Een kalknagel is een term voor een schimmelnagel. Het is een levend beestje dat onder je nagel leeft. Je ruikt of voelt het niet, maar je kunt het herkennen aan een bruine of gele plek. Mocht je nagel ook stinken, dan is er ook sprake van een bacterie.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Hoe ontstaat een schimmelnagel?

Een schimmelnagel is meestal een reactie op een voetschimmel. Een schimmelnagel is niet besmettelijk, maar de voetschimmel wel. Je kunt zo'n voetschimmel oplopen door bijvoorbeeld openbare douches en sauna's, maar ook door het wassen van je voeten met zeep, die de zuurgraad kan verstoren. Een schimmel ontstaat sneller op je voeten dan bij je handen, omdat ze in schoenen de ruimte hebben om te broeien.

Beste middeltjes tegen kalknagels en voetschimmels

Ontdek je een voetschimmel? Als je er op tijd bij bent kun je imirdazoolderivaten op de plek van je schimmel smeren. Vaak zitten de plekjes tussen je tenen en rondom je nagels. Je zult ontdekken dat de voetschimmel na een paar dagen tot maximaal twee weken verdwijnt. Het advies van Tessa is om nog een paar dagen te smeren nadat het voor het oog weg is. Zo weet je zeker dat alle sporen van de schimmel zijn verdwenen. "Mensen denken regelmatig dat de schimmel bestreden is zodra de voetschilfers en blaasjes weg zijn, maar dit is niet altijd het geval."

De schappen van de drogisterijen liggen vol met (kostbare) producten voor schimmelnagels. Helaas is het vaak te mooi om waar te zijn. "Een schimmelnagelpen werkt alleen in het beginstadium. Dat je met een pen van je schimmel afkomt, is meer uitzondering dan regel. Het middel komt vaak niet bij de bron terecht, want de schimmel zit onder de nagel."

Zelf je kalknagel behandelen

Kijk uit met DYI als het gaat om het behandelen van je kalknagel. Soms vijlen mensen hun nagels dun om de schimmel weg te krijgen, maar dat kan het nagelbed aangetasten. Hierdoor kan je nagel blijvende schade oplopen. Ook kan de schimmel er te lang hebben gezeten waardoor het probleem lastig is op te lossen.

Werkt keuken- of schoonmaakazijn tegen kalknagels?

Het huis-tuin-en-keuken middeltje azijn is de moeite waard om te proberen, aldus Tessa. "Of het helpt hangt af van het stadium. Het is wel belangrijk om de behandeling met azijn consequent vol te houden omdat de cyclus van een teennagel tussen de 9 en de 12 maanden ligt. Zodra je even minder aandacht hebt voor je nagel, kan het probleem weer terug zijn." Toch zijn er zeker meerdere mogelijkheden om je kalknagel de das om te doen.

Professionele behandeling tegen kalknagels

Kalknagels kunnen slecht tegen verhitting. Daarom werken salons als Intense met lasers die de nagel 45 tot 50 graden verhitten en daarmee de schimmel doden. Het duurt 9 tot 12 maanden voordat je teennagel volledig is uitgegroeid en gedurende die periode moet je de behandeling gemiddeld 2 tot 3 keer herhalen tot deze schoon is. Bij 80 procent van de mensen zal de schimmelnagel verdwijnen.

Kan ik mijn kalknagels lakken?

Tessa van Dijk stelt je graag gerust. "Je kunt je nagels lakken, maar let op de kleur. Rood en roze trekt vaak in de nagel en daar wordt hij geel van. Dat lijkt dan op een schimmel, maar is het niet. Verder is haar advies om de nagellak niet langer dan twee weken te laten zitten."

      This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
      Advertentie - Lees hieronder verder