Wat je vagina je probeert te vertellen over je gezondheid

Een complete gids over alles daar beneden

cropped hands of person touching grapefruit over two tone background
Botswele Mogotlane / EyeEmGetty Images

Ondanks de schattige namen die we onze vagina's geven, kan het down there soms verre van gezellig zijn. Maar alleen omdat het soms bloedt, jeukt, prikt of lekt betekent niet dat we er niet over kunnen praten. We moeten juist méér over vagina's praten.

Je kunt nieuwe symptomen of veranderingen snel negeren, omdat je je schaamt of bang bent dat mensen zullen oordelen. Maar eigenlijk moeten we allemaal goed op onze vagina letten en luisteren naar wat ons lichaam zegt. Aangezien het nu wat lastiger is om een afspraak bij de huisarts te krijgen, is het handig om het verschil te weten tussen symptomen die vervelend zijn maar geen kwaad kunnen en symptomen waar je wel iets mee moet. Zodat het je later minder problemen oplevert.

Omdat we nu niet zo makkelijk even naar de huisarts kunnen gaan, hebben we enkele van de beste gynaecologen gevraagd om advies zodat je alles te weten kunt komen over je vagina. Of je nu last hebt van afscheiding, zwellingen of gekke pijntjes, deze adviezen zouden je kunnen helpen. Maar voor alle serieuze problemen is het altijd aan te raden om contact op te nemen met een medische professional.

Wat betekent witte afscheiding?

"Het is normaal om wat dikkere, witte afscheiding te hebben en het kan meer worden naarmate je menstruele cyclus vordert", zegt Mr. Narenda Pisal, Gynaecoloog bij London Gynaecology. "Hoewel 'normaal' voor verschillende vrouwen iets anders kan betekenen. Als je afscheiding verandert is het aan te raden om een afspraak te maken met je huisarts. Overmatige afscheiding kan worden veroorzaakt door een aantal veelvoorkomende en goedaardige aandoeningen, zoals een cervicale poliep of ectropion."

Wat betekent waterige afscheiding?

"Heldere, waterige afscheiding is normale, gezonde afscheiding. Deze vloeibare substantie houdt de vagina schoon en vrij van infecties door alle schadelijke bacteriën en dode cellen weg te spoelen," zegt Claire Bailey, Gynaecoloog in Spire Parkway Hospital in Solihull. "Het fungeert ook als een soort natuurlijk glijmiddel tijdens seks, dat voorkomt dat het gaat schuren of pijnlijk is."

"Afscheiding kan meer worden door het vrouwelijke hormoon oestrogeen en daarom kan je tijdens je maandelijkse cyclus soms meer en soms minder afscheiding verliezen. Na de menopauze worden de oestrogeen levels veel lager en dat kan leiden tot vaginale atrofie (dit betekent dat de huid van de vagina dunner wordt). Deze atrofie kan ook waterige afscheiding veroorzaken."

Wat betekent groene afscheiding?

"Groene afscheiding kan betekenen dat je een infectie hebt. Er zijn verschillende infecties die doorgegeven kunnen worden tijdens de seks en een groene afscheiding veroorzaken," zegt Claire Bailey. "Het is altijd goed om naar een dokter te gaan als je groene afscheiding hebt, omdat het erop kan duiden dat je chlamydia of gonorroe hebt. Deze infecties kunnen worden genezen door een antibiotica-kuur."

Wat betekent het als je afscheiding vies ruikt?

"Bacteriële vaginose is een onschadelijke en makkelijk te verhelpen infectie, die voornamelijk afscheiding met een visachtige geur veroorzaakt. Je kunt dit krijgen als er een verandering plaatsvindt in de natuurlijke balans van bacteriën in je vagina en het is belangrijk om te bedenken dat dit niets te maken heeft met hygiëne", zegt Dr. Christine Ekechi, Gynaecologe bij the Portland Hospital.

"Je hebt een grotere kans om bacteriële vaginose te krijgen als je bent veranderd van (seks)partner, een spiraaltje hebt of als je geparfumeerde producten gebruik in of rondom je vagina. Het kan ook erger worden door veel stress of als je antibiotica slikt. Een behandeling voor bacteriële vaginose kan in de vorm van een gel of met een antibiotica-kuur. Het is misschien een infectie waarvoor je je een beetje schaamt, maar de behandeling is heel effectief en werkt snel. Het zal ook niet leiden tot problemen op de lange termijn als het gaat om seksuele gezondheid of vruchtbaarheid."

Wat betekent het als mijn schaamlippen gezwollen zijn?

"Er is geen standaard grootte of vorm voor je schaamlippen, bij elke vrouw zijn ze anders. Zwelling van de schaamlippen komt eigenlijk nooit op zichzelf voor en gaat altijd gepaard met jeuk, pijn, wondjes of roodheid. Het kan een teken zijn van een infectie of ontsteking op de vulva", aldus Claire Bailey.

"Wanneer de huid ontstoken of geïrriteerd is, is het belangrijk om de dingen die voor de irritatie kunnen zorgen te vermijden. Houd het bijvoorbeeld bij katoenen of zijden ondergoed en probeer geen inlegkruisjes te dragen. Gebruik geen geparfumeerde of zeep-achtige producten op de vulva en houd je kleren losjes (dus geen jeans, leggings, panty's of pyjama's). Je kunt dit soort infecties eerst proberen te behandelen met producten die je bij een drogisterij kunt krijgen. Mocht het niet overgaan, neem dan contact op met je dokter."

Wat betekent het wanneer je buikpijn hebt buiten je menstruatie om?

"Als je pijn in je onderrug en buik hebt, verandering in je afscheiding of pijn hebt tijdens de seks, kan het zijn dat je een eileiderontsteking hebt," zegt Dr. Christine Ekechi.

"Een eileiderontsteking is een infectie aan de bovenste vrouwelijke geslachtsorganen, waaronder de baarmoeder, eierstokken en eileiders. De symptomen voor deze infectie kunnen uiteenlopend zijn, van de bovenstaande symptomen tot pijn bij het plassen of bloeden na de seks. De symptomen kunnen dus ook iets anders betekenen."

"Een ontsteking aan de eileider(s) wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie die verspreid wordt vanaf de vagina of baarmoederhals naar de organen erboven. Dit kunnen bacteriën zijn die normaal al in de vagina zitten, maar ook SOA's zoals chlamydia of gonorroe. Als je er vroeg achterkomt kunnen klachten verholpen worden met een antibiotica-kuur van twee weken. Je krijgt dan een mix van verschillende antibiotica zodat alle eventuele bacteriële infecties verholpen kunnen worden."

"Er kunnen serieuze complicaties optreden na een eileiderontsteking als je er niet snel bij bent. De eileiders kunnen beschadigen of verstopt raken, waardoor het moeilijk wordt voor eitjes om van de eierstokken naar de baarmoeder te komen, wat de kans vergroot op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. In extreme gevallen of wanneer de infectie pas laat wordt behandeld kan het er bij een op de tien vrouwen voor zorgen dat ze onvruchtbaar worden. Dus maak een afspraak wanneer je je zorgen maakt over een van de bovenstaande symptomen."

Wat zijn de symptomen van vaginale spruw en hoe weet ik of ik het heb?

"Schimmel is een van de meest voorkomende infecties bij zowel mannen als vrouwen. Schimmel is ongevaarlijk, maar het kan wel oncomfortabel zijn en na een tijdje terugkomen. Symptomen van spruw zijn onder andere witte afscheiding, jeuk en irritatie rondom de vagina en pijn of prikken tijdens de seks of tijdens het plassen - dus als je van een van deze dingen last hebt, bezoek dan je huisarts.

"Oorzaken van schimmel komen niet van seksueel overdraagbare aandoeningen, maar het kan wel veroorzaakt of doorgegeven zijn tijdens de seks. Het wordt veroorzaakt door candida, een schimmel die groeit wanneer de huid beschadigd of geïrriteerd is, je een laag immuun systeem hebt of wanneer je slecht behandelde diabetes hebt. Een behandeling voor schimmel bestaat uit een anti-schimmelmedicijn in de vorm van een tablet dat je kunt slikken of in je vagina kunt inbrengen en een crème die de irritatie wegneemt."

"Het is belangrijk dat beide partners worden behandeld, anders kan de infectie terugkomen. Symptomen moeten binnen een week verdwijnen, wanneer het terug komt kan het zijn dat je na een halfjaar opnieuw medicijnen moet nemen voor de schimmel."

Wat betekent het als je bloedt na de seks?

"Wanneer je bloedt na de seks en tussen je menstruaties door kan dit duiden op een verandering in de baarmoederhals, vooral als je verder geen andere klachten hebt. Deze kunnen veroorzaakt worden door celdelingen die over het algemeen uit zichzelf weer verdwijnen. In uitzonderlijke gevallen kan het echter ook duiden op baarmoederhalskanker."

"Ook al komt het haast niet voor, dit moet wel onderzocht worden. Ook wanneer vrouwen zich verder gewoon goed voelen. Twee types baarmoederhalskanker worden dan onderzocht door middel van een uitstrijkje. Dit uitstrijkje is makkelijk en snel uitgevoerd. Als je een van de symptomen hebt, dan is het belangrijk dat je hiermee naar de gynaecoloog gaat."

Wat betekent het als ik een brandend gevoel ervaar tijdens het plassen?

"Een brandend gevoel tijdens het plassen kan erop duiden dat je een blaasontsteking hebt. De belangrijkste symptomen van een blaasontsteking zijn pijn, een brandend of prikkend gevoel tijdens het plassen, vaker moeten plassen, donkere, troebele en stinkende urine of je over het algemeen niet lekker en moe voelen."

"Een blaasontsteking ontstaat wanneer bacteriën van de darm op een of andere manier in de blaas terechtkomen. Dit kan komen door seksuele activiteit, het indoen van een tampon of bij het gebruik van een diafragma als anticonceptie middel. Vrouwen krijgen sneller een blaasontsteking, omdat hun anus dichter bij de plasbuis zit dan bij mannen het geval is. Daarnaast is de plasbuis bij vrouwen ook korter, wat er voor zorgt dat bacteriën makkelijker het lichaam binnendringen. Zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang hebben ook een grotere kans op het krijgen van een blaasontsteking."

"Milde blaasontstekingen gaan vaak over zonder behandeling, maar wanneer je het vaker krijgt is het wel aan te raden om het te behandelen. Dit kun je zelf doen door paracetamol of ibuprofen te nemen, veel water te drinken en het hebben van seks te vermijden. Wanneer je een behandeling wil van de huisarts dan kan deze antibiotica voorschrijven die binnen een dag of twee moeten werken."

Wat betekent het als je een branderig gevoel hebt tijdens of na de seks?

"Vulvodynie is een aandoening waarbij vrouwen een branderig gevoel krijgen rondom de opening van de vagina wanneer ze seks hebben of aangeraakt worden (zelfs bij het indoen van een tampon). Het wordt gediagnosticeerd wanneer andere oorzaken van branderige pijn zijn uitgesloten door de dokter (zoals infecties, een tekort aan oestrogeen door de overgang, zenuwaandoeningen, ontstekingen of een voorstadium van kanker)."

"Vulvodynie is een complexe pijn aandoening en de symptomen kunnen vaak over het hoofd worden gezien omdat er aan de vagina zelf niets te zien is. Als vulvodynie niet gediagnosticeerd wordt en het probleem onbehandeld blijft, kan het een grote invloed hebben op iemands seksleven en diens relaties. Als je vulvodynie hebt moet je doorverwezen worden naar een specialist op het gebied van vaginale ziektes.

Hopelijk helpt deze gids je de taboes rondom je lady parts te doorbreken; als je één van de bovenstaande dingen ervaart, neem dan contact op met je huisarts.

Dit artikel is eerder verschenen op Glamour UK.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body