De echte reden dat plastische chirurgie tijdens de coronacrisis zo populair is

Klinieken worden tijdens de pandemie overspoeld met aanvragen

syringes, fanned out
PM ImagesGetty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 7 september 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

De cosmetische industrie heeft het zwaar gehad tijdens de pandemie, maar één sector heeft een opmerkelijke opleving gehad. Terwijl spa's, nagelsalons en kappers dicht moesten, hadden plastisch chirurgen het druk met het doen van ingrepen - zelfs tijdens de quarantaine-periode.

Cosmetische ingrepen in corona tijd

"Het virus zorgde ervoor dat veel klinieken dicht moesten, maar er bleven er een paar open, zij het wel met strengere voorwaarden zoals het afnemen van corona testen en vaker schoonmaken," vermeldde de BBC in juli. "Klinieken in de VS, Japan, Zuid-Korea en Australië hebben de cijfers van het aantal cliënten zien stijgen. Veelal ging het om behandelingen voor lip fillers, botox, face lifts en neus operaties."

In plaats van een daling in het aantal ingrepen, is de cosmetisch chirurgische industrie momenteel booming. Dr. Rod J. Rohrich, een plastisch chirurg in Texas, vertelde de BBC dat hij nog meer patiënten zag dan normaal gesproken het geval is. "We zouden zelfs zes dagen in de week kunnen opereren als we dat zouden willen."

Cosmetische klinieken overspoeld

Sinds de meeste klinieken weer open zijn, hebben artsen te maken gehad met een hoop verpeste fillers, waarbij sommige mensen zelfs hebben toegegeven dat ze zelf geprobeerd hebben fillers in te spuiten met behulp van YouTube tutorials. Daarnaast is er een stortvloed aan aanvragen gekomen van oude en nieuwe cliënten die iets aan hun uiterlijk willen doen; (lip)fillers, botox, een neuscorrectie of het verwijderen van littekens.

Klinieken worden overspoeld met aanvragen voor permanente ingrepen. De Cadogan Kliniek in Londen vertelde aan Glamour dat ze twee keer zoveel aanvragen hebben gekregen voor chirurgische ingrepen dan vorig jaar rond deze tijd het geval was. De belangstelling voor neuscorrecties steeg met twintig procent in het begin van de pandemie en bleef stijgen. Datzelfde geldt voor liposucties, schaamlipcorrecties, ooglidcorrecties en facelifts.

Omwenteling in de plastische chirurgie

"Ik heb gemerkt dat er een flinke toename van het aantal geïnteresseerden is," onthult oogchirurg dr. Daniel Ezra. "Mijn eigen praktijk is drukker dan ooit en uit gesprekken met collega's blijkt dat dat voor iedereen in de cosmetische branche geldt. Ik denk dat de redenen ervoor ingewikkeld zijn, maar er lijkt zeker een omwenteling plaats te vinden op het gebied van plastische chirurgie."

Een van de redenen hiervoor is natuurlijk de achterstand in afspraken die zich heeft opgestapeld tijdens het sluiten van de klinieken. Maar dat is niet de enige reden. Zoom wordt genoemd als een belangrijke motivatie achter de opleving van deze aanvragen. "Mensen vertellen me dat het vele gebruik van online communicatieplatforms ervoor heeft gezorgd dat ze op een andere manier naar zichzelf kijken," legt dr. Ezra uit. "Ik denk dat mensen zichzelf voorheen niet regelmatig zagen door middel van een video medium en nu staren ze vaak twintig minuten tot een uur naar zichzelf. Veel mensen vangen nu een glimp van zichzelf op op een manier die ze nooit eerder hebben gezien," zegt hij.

Cosmetische ingrepen aantrekkelijk

Maar er is nog een andere reden waarom mensen zo graag op dit moment operaties en aanpassingen willen laten doen en dat is dat niemand het op deze manier hoeft te weten. Diegenen die vanuit huis werken hebben genoeg mogelijkheden om te herstellen van blauwe plekken en zwellingen zonder bezorgde blikken van collega's. Op straat kunnen mensen hun zwellingen verstoppen onder mondkapjes en zo lijkt er niets aan de hand.

"Een van de belangrijkste dingen bij zulke operaties is de hersteltijd," zegt Dr. Ezra. "Een grote overweging voor mensen, vooral werkende mensen, is de hoeveelheid tijd die nodig is om te herstellen van een ingreep. Nu er mensen zijn die niet werken of thuis werken is er genoeg tijd om rustig te herstellen zonder dat de omgeving merkt dat iemand een operatie heeft ondergaan en dat is een belangrijke factor." Mensen gebruiken hun verlof om dit soort dingen te kunnen doen, nu ze ook geen andere activiteiten meer op de planning hebben staan als feestjes of vakanties.

Ten slotte speelt het ook mee dat mensen die nog een baan hebben meer te besteden hebben, iets wat ervoor zorgt dat ze hun geld ineens aan dit soort ingrepen kunnen uitgeven. "Sommige mensen hebben meer geld omdat ze de afgelopen drie maanden vakanties, restaurantbezoekjes en andere activiteiten hebben geannuleerd."

Dit artikel is eerder verschenen op Glamour UK.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder