Dit gebeurt er met je lichaam als je elke dag alcohol drinkt

Zowel mentaal als fysiek kan alcohol voor narigheid zorgen

cropped shot of african american couple clinking glasses of champagne on white
LightFieldStudiosGetty Images

Champagne, wijn, cocktails, prosecco, biertjes en shotjes; we hebben er in de afgelopen tijd vast genoeg van gehad om dat lockdown-verdriet een beetje weg te drinken. We moeten immers zelf de slingers ophangen en de kans dat daar een wijntje bij komt kijken is groot.
Ooit afgevraagd wat er met je lichaam gebeurt als je iedere dag alcohol drinkt? Wij eigenlijk ook niet ;), maar toch zochten we het voor je uit.

Mentale effecten van alcohol

Alcohol heeft zowel op korte, als lange termijn, en zowel fysiek, als mentaal een behoorlijk effect op je. Zo blijkt uit uit verschillende onderzoeken dat overmatig alcoholgebruik op lange termijn kan leiden tot angsten en stemmingswisselingen. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je de grip op de realiteit kwijtraakt en je reactiesnelheid trager wordt.

Fysieke effecten van alcohol

Bovendien is overmatig alcoholgebruik ook een aanslag op je lichaam. Allereerst zorgt alcohol ervoor dat je lichaam harder moet werken, want naast dat de alcohol af moet breken, moet het er ook voor zorgen dat alle andere dingen in je lijf goed blijven werken. Hierdoor kan je lichaam overwerkt raken, waardoor het je immuunsysteem aantast, volgens onderzoek van de Cleveland Clinic. Teveel alcohol op een dagelijkse basis is daarnaast niet goed voor je hart. Het zorgt ervoor dat je hart zwakker wordt en kan ervoor zorgen dat je hartritmestoornissen of een hoge bloeddruk krijgt.

Effect alcohol op je lever

Volgens Livestrong is ook je lever niet blij wanneer je dagelijks alcohol drinkt. Je lever kan veel hebben, maar op een gegeven moment houdt het op. Wat er dan als eerst gebeurt, is dat vetten zich gaan ophopen en er leververvetting ontstaat. Je lever kan het vet dan niet meer goed afvoeren en gaat het zelf opslaan. Dit kan uiteindelijk eindigen in een leverontsteking met permanente leverschade. In het aller-, allerergste geval moet je dan een levertransplantatie ondergaan. Goed om in je achterhoofd te houden wanneer je meerdere dagen achter elkaar in grote hoeveelheden alcohol consumeert. Drink dus met mate en verantwoordelijk.

Heb je na het lezen van dit artikel het idee dat je teveel alcohol consumeert en/of zoek je hulp? Neem dan contact op met GGZ Interventie.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body