De valkuilen van de body positivity movement: Lizzo spreekt zich uit na kritiek op sapkuur

Op TikTok laat body normative-goeroe Lizzo weten erg geschrokken te zijn van alle reacties die ze op haar detoxkuur kreeg

the brit awards 2020   red carpet arrivals
Joe MaherGetty Images

We zoeken allemaal de weg naar meer body positivity, maar onderweg komen we wel nog een hoop valkuilen tegen. Want waar trek je de lijn tussen dikke lichamen normaliseren, en iets gezonds doen voor je lichaam? Neem Lizzo: zij staat aan de front line van het vieren van dikke lichamen. Zij accepteert haar curves niet alleen, ze hóudt van ze. Haar lichaam is sexy en dat laat ze all day, every day weten.

Open een willekeurige comment section en je ziet allemaal zelfbenoemde gezondheidsspecialisten: o, wat is Lizzo ongezond. O, wat maken we ons zorgen. Maar guess what, de zangeres sport ontzettend veel (ja, dikke mensen sporten ook) en niet met maatje 36 als einddoel. Zodra iemand als Lizzo sport, krijgt ze weer te maken met haar fellow body positive-strijders: 'Waarom probeer je af te vallen? Accepteer je je lichaam niet?' Je kan het nooit goed doen.

Lizzo detoxkuur

En jawel, zo geschiedde deze week: Lizzo kreeg kreeg zij een bak stront over zich heen toen ze enkele dagen geleden met haar fans deelde een sapjeskuur van tien dagen te volgen. Volgens een aantal van haar miljoenen volgers - Lizzo heeft maar liefst 9,6 miljoen op Instagram en 11,8 miljoen op TikTok - zou Lizzo hier namelijk een dieet mee promoten, terwijl ze juist altijd predikt dat je van je curves moet houden.

Lizzo gaat regelmatig de barricade op voor meer diversiteit en inclusie in de wereld. De body positivity goeroe – of zoals ze het zelf liever noemt: body normative goeroe – liet eerder in coverinterview in Vogue weten dat ze zich blijft inzetten om naar eigen zeggen dikke lichamen te normaliseren: "Ik wil mijn eigen lichaam normaliseren. En niet alleen maar zeggen wat een coole beweging body positivity is. Dik zijn is niet positief, maar gewoon hartstikke normaal."

Kritiek

Dat de zangeres op haar detoxkuur kritiek kreeg, is dan ook iets wat Lizzo niet zomaar laat gebeuren. Op TikTok laat ze weten erg geschrokken te zijn. “Ik heb het gevoel dat ik als zwaarder meisje mijzelf moet verantwoorden als ik iets doe voor mijn gezondheid. Mensen denken meteen dat je op die manier veel wil afvallen, maar dat is helemaal niet het geval." Ondanks dat Lizzo haar followers eigenlijk helemaal geen verklaring schuldig is, besluit ze toch te vertellen waarom ze haar lichaam een cleanse 'cadeau' wil doen.

“In werkelijkheid was november heel stressvol voor mij. Ik dronk veel, at veel pikante dingen en ik verpestte er mijn maag mee. Ik wilde dat omkeren en weer mijn oude zelf worden en ik ben trots op het resultaat.” The results: ze geniet door de cleanse van een goede nachtrust, zit beter in haar vel en haar huid is enorm aan het shinen. Volgens haar heeft iedereen het recht om met haar lichaam te doen wat ze wil. And we couldn't agree more!

Alles wat je moet weten over Lizzo, het aanstormend talent dat met haar unieke sound de muziekwereld verovert >

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body