Dit zijn de meestgestelde vragen over je menstruatie (én alle antwoorden)

Is er zoiets als té veel bloed?

menstruatieverhalen
Megan Madden / Refinery29 for GeGetty Images

Menstruaties mogen gevierd worden, maar het kan ook een slagveld van krampen, stemmingswisselingen veroorzaken. En weet je nog die ene keer dat je doorlekte? Omdat er toch nog veel vragen zijn rondom dit maandelijkse fenomeen, sprak Glamour UK-collega Lottie Winter met gynaecoloog Dr. Katherine White om antwoord te geven op al je prangende vragen rondom je ongesteldheid.

Waarom is mijn menstruatie zwaarder?

Moet je plots vaker je maandverband of tampons verwisselen? Dat kan. Als het bij één menstruatie blijft is er niets aan de hand. Maar mocht je er vaker last van krijgen dan kan het zijn dat je een poliep of vleesboom in je baarmoeder hebt ontwikkeld. Dit klinkt eng, maar deze goedaardige gezwellen zijn eerder vervelend dan gevaarlijk. Het kan ook zijn dat je last hebt van een hormonale disbalans als gevolg van de incorrecte werking van je schildklier of hypofyse– ook dit is goed behandelbaar. Je huisarts kan door middel van bloedafname of een echo zien wat de oorzaak van dit nieuwe probleem is. Dus treuzel niet en ga langs op het moment dat je je zorgen maakt.

Wat te doen tegen buikkrampen?

Krampen kunnen ongemakkelijk zijn, maar ook een regelrechte nachtmerrie die je ervan weerhouden je dag door te komen. Gelukkig zijn er tal van huis-tuin-en-keukenmiddeltjes om pijnlijke menstruatiekrampen te verlichten die je kunt gebruiken in combinatie met "standaard" pijnstillers, waaronder kruiken, beweging en seks. Maar zijn je krampen zo heftig dat je je dagelijkse bezigheden niet kan uitvoeren en ze je ervan weerhouden naar je werk te gaan, dan is het handig om langs de huis arts te gaan.

Hoe vaak moet ik mijn tampon verwisselen?

Het wordt aangeraden om elke vier tot zes uur je tampon te verwisselen. Maar heb je last van veel bloedverlies, dan kan het vaker nodig zijn. De reden dat medische deskundigen dit aanraden is om de kans op toxischeshocksyndroom (TSS) te verkleinen, deze serieuze medische aandoening kan het gevolg zijn van inwendige hygiëne producten die te lang blijven zitten, zoals tampons of menstruatiecups.

Wat is toxischeshocksyndroom (TSS)?

Het is zeldzaam, maar het is goed om op de hoogte te zijn van toxischeshocksyndroom (TSS), aangezien het een levensbedreigende aandoening kan zijn. Deze aandoening wordt veroorzaakt door bacteriële gifstoffen en veroorzaakt hoge koorts, uitslag op de huid (vergelijkbaar met verbranding door het zonnen) en verwarring die gepaard gaat met een lage bloeddruk. Dit kan zich snel ontwikkelen waardoor een coma onvermijdelijk is en organen kunnen uitvallen. Zoals we zeiden: levensgevaarlijk. Gelukkig is de aandoening al in een vroeg stadium te herkennen en behandelbaar met antibiotica. Heb je dit opgelopen, dan kan het twee tot drie weken duren voor je ervan bent bijgekomen.

Ik heb mijn tampon per ongeluk te lang in laten zitten, wat moet ik nu doen?

Allereerst, haal de tampon er direct uit. Afhankelijk van hoe je je voelt en hoe lang je het hebt laten zitten, kan je zelf je lichaam in de gaten houden en regelmatig je huid checken op uitslag of nagaan of je temperatuur gelijk blijft. Mocht je je echt zorgen maken, ga dan langs bij de huisarts of bel met de huisartsenpost voor advies. Denk je dat de combinatie van symptomen kunnen aantonen dat je last hebt van TSS, ga dan direct naar de eerste hulp.

Wat moet ik doen wanneer ik mijn tampon er niet uit krijg?

Geen paniek; een tampon kan niet in je verdwijnen– dat is fysiek onmogelijk. Het is belangrijk om het zo snel mogelijk te verwijderen om de kans op TSS of andere vaginale problemen te verkleinen. Probeer eerst te ontspannen en de tampon eruit te persen, zoals bij het poepen. Mocht het niet helpen, ga dan zo snel mogelijk langs bij de gynaecoloog of huisarts voor hulp. Schaam je niet, je bent niet de eerste die dit meemaakt.

Waarom heb ik last van een onregelmatige menstruatiecyclus?

De cyclus van een volwassen vrouw kan tussen de 21 en 35 dagen duren (tijdens de tienerjaren, zelfs tot 45 dagen). Sommige vrouwen hebben nooit regelmatige menstruaties, maar als die van jou plots veranderen– of je bijvoorbeeld ineens twee maanden (of langer) niet ongesteld wordt– bespreek het dan met je dokter. De meest voorkomende oorzaak is Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS), wat vaak optreed wanneer je in de twintig bent. Het is een ingewikkelde aandoening, dus bespreek de behandeling ervan met je arts.

Wat betekent het wanneer ik last heb van spotting na seks?

Alle keren dat je bloedverlies ervaart na de seks kunnen eng zijn. Zeker als dit buiten je menstruatie om gebeurd. Komt het heel zeldzaam voor, maak je dan geen zorgen. Het kan verschillende redenen hebben. Maar heb je hier vaker last van, dan kan het dat je een infectie hebt opgelopen (zoals een schimmelinfectie of een SOA) of misschien wel heb je wel een poliep op je baarmoederhals. Bestaande testen kunnen dit uitwijzen of uitsluiten. En dat scheelt een hoop bezorgde momenten.

Hoe lang hoort een menstruatie te duren?

Sommige mensen zijn er met twee of drie dagen van af, bij anderen duurt het langer; het verschilt echt per persoon. Maar is het je opgevallen dat je menstruatie langer duurt dan (voor jou) normaal en gepaard gaat met hevige bloedingen? Check dan met je huisarts om er zeker van te zijn dat dit geen andere gevolgen voor je gezondheid heeft, zoals bloedarmoede.

Anticonceptie kan vaak de duur van je menstruatie beïnvloeden, zeker op het moment dat je er net mee begint. Het gevolg kan zijn dat je blijft bloeden en last krijgt van spotting, maar het is iets dat zichzelf oplost: na ongeveer twee of drie maanden aan de pil en in het geval van een spiraaltje kan het drie tot zes maanden duren voor je lichaam dit reguleert. Mocht het bloeden niet verminderen binnen die periode, dan is het tijd om met je huisarts te praten over een mogelijke andere vorm van anticonceptie. En mocht je al jarenlang dezelfde vorm van anticonceptie gebruiken en plots last krijgen van spotting, laat het dan ook goed dit met je te delen– de bloedingen kunnen veroorzaakt worden door een infectie of goedaardig gezwel. Niet leuk, maar wel belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn.

Wat als mijn menstruatie uitblijft?

Laten we beginnen met een bezoekje aan de drogist voor een zwangerschapstest. Als de testuitslag negatief is of je gebruik maakt van hormonale anticonceptie én al minstens drie maanden niet ongesteld ben geworden, is het tijd om dit herevalueren. De meest voorkomende oorzaak voor het wegblijven van je menstruatie als je in de twintig of dertig bent is PCOS– een vroegtijdige diagnose is de beste manier om symptomen te behandelen. Ben je veertig al gepasseerd? Dan kan dit het voorstadium van de menopauze zijn. Maar als je een spiraaltje of anticonceptiestaafje hebt, kan het goed zijn dat je menstruatie helemaal uitblijft. Geniet van de tijd dat je geen tampons hoeft te kopen. Het is volstrekt normaal.

Kan ik endometriose hebben?

Het korte antwoord is: ja, dat kan. Sterren als Lena Dunham en Amy Schumer hebben veel in de media besproken hoe zij omgaan met hun endometriose. Het is een ziekte waarbij het weefsel dat normaliter in de baarmoeder groeit, daarbuiten begint te groeien. Het zorgt ervoor dat je last krijgt van zwaardere menstruatie gepaard met heftige krampen. Dit is dan ook de eerste indicatie dat jij hier misschien ook mee te maken heeft. Een arts kan alleen met een operatie zien waar de symptomen door veroorzaakt worden en een officiële diagnose stellen. Maar er is hoop! Er zijn anticonceptiemethodes die de groei van het baarmoederslijmvlies onderdrukken en verlichting van de symptomen kunnen bieden. Mocht je twijfelen of dit bij jou het geval is, ga dan langs de huisarts om het na te laten kijken.

Dit artikel verscheen eerder op Glamour UK.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body