Weleens van een depressieve vagina gehoord? Het bestaat!

En doe je er niets aan, dan kan het knap vervelend worden...

papaya op roze achtergrond
Unsplash

Therapie voor je vagina. Geintje zeker? Nee hoor, een aanzienlijk aantal vagina’s gaat gebukt onder een depressie en de klachten zijn niet mals. Het kan zelfs zo zijn dat jij je prima voelt, maar je vagina in zwaar weer verkeert. De vraag is: blijf je ermee rondlopen of sleep je haar mee naar een intake?

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Eindeloze strijd

Pijn, gekke luchtjes of jeuk aan de vagina kunnen ervoor zorgen dat je even niet zoveel zin in seks hebt. Maar in sommige situaties, bijvoorbeeld wanneer je verliefd bent, wil het verlangen nog wel eens winnen van de ratio. Je lichaam geeft vrij duidelijk aan dat je even gas terug moet nemen, maar dat duiveltje op je schouder heeft eigenlijk veel betere argumenten. Namelijk ‘dat het allemaal wel meevalt met die klachten’ en ‘dat je je vagina na deze stomende sekspartij écht op een welverdiende sabbatical stuurt.’ Trekt het duiveltje (iets te) vaak aan het langste eind, dan kan het zijn dat je vagina in protest gaat.

Een slot erop

In het begin kan het lijken alsof je een klein wondje in je vagina hebt. Je voelt dat er iets zit, iets pijnlijks, wat je niet gewend bent. Een tampon of vinger inbrengen, doet pijn. Laat staan een penis. Negeer je de klachten, dan gaat het van kwaad tot erger. Langzaam maar zeker spannen je bekkenbodemspieren zich meer aan, waardoor het haast onmogelijk wordt om iets naar binnen te brengen. Het voelt alsof je vagina ‘op slot’ zit. Soms een tijdje, soms chronisch. Met de deur in huis; hier komt de benaming depressieve vagina vandaan. Vanessa Mackay, een Britse woordvoerster van het Royal College van verloskundigen en gynaecologen, legt uit dat dit slechts een andere benaming is voor een bestaand vaginaal probleem. Namelijk vaginisme.

Verschillende soorten klachten

Je hebt verschillende soorten vaginisme. De een heeft het al als kind, de ander krijgt het pas veel later. Bij compleet vaginisme kan er niets worden ingebracht, bij partieel kan er bijvoorbeeld wel een tampon naar binnen, maar geen penis. Er zijn ook vrouwen die met de ene partner wel seks kunnen hebben, maar met de ander absoluut niet. En heb je last van dyspareuni, dan gaat je vagina enkel op slot bij een poging tot seks. Dat laatste komt vrij veel voor en ontstaat in veel gevallen wanneer er te vaak wordt gevreeën. Het is dan nog wel mogelijk om seks te hebben, alleen is het pijnlijk en is de kans groot dat je in een vicieuze cirkel belandt waar je zonder rigoureuze stappen niet snel uitkomt. Wil je hier meer over weten, lees dan het boek 'De Gesloten Vrouw' van Connie van Gils en seksuologe Willeke Bezemer. Dit is speciaal geschreven voor alle vrouwen die op een manier te maken hebben of hebben gehad met een vorm van vaginisme.

Hoe help je je vagina er weer bovenop?

Van relatieproblemen, tot bevallingen, tot angst en trauma’s: er kunnen veel oorzaken voor vaginisme zijn. Het is een veelvoorkomend probleem en (gelukkig) goed te behandelen. Klinisch psycholoog en seksuoloog Dr. Reinhilde Melles onderzocht wat vrouwen wel en niet helpt bij het verminderen van pijn tijdens seks. "Het draait niet zozeer om opgewonden raken, maar het verschil leren voelen tussen gespannen en ontspannen spieren in de vagina. De partner moest daarbij aanwezig zijn, want hij is soms net zo gespannen als zijn vrouw. En hij moet het bruggetje naar de thuissituatie vormen.” Het type behandeling verschilt per casus. Sommigen dienen eerst een trauma te verwerken in therapie, terwijl anderen er betrekkelijk eenvoudig vanaf komen met bekkenbodemfysiotherapie. Mocht je denken problemen te ervaren, begint alles in ieder geval met een bezoekje aan de huisarts

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Body