Steken in je zij verpesten je hele workout. Daarom vraagt Glamour zich: hoe krijg je een steek en belangrijker: hoe kom je er vanaf?

Dit is waarom we last hebben van zijsteken tijdens het sporten

En belangrijker: zo kom je er vanaf


Iedereen heeft tijdens het sporten (vooral bij hardlopen) wel eens een steek in haar zij. Die scherpe, stekende pijn verpest je hele workout, niet? Daarom vraagt Glamour zich af: hoe krijg je een steek en belangrijker: hoe kom je er vanaf? 

Oorzaak
Je voelt de steken net onder je ribbenkast. Wetenschappers zijn het niet eens over de oorzaak hiervan en laten er verschillende theorieën over los, schrijft Gezondheidsnet

Organen
Een veelgehoorde theorie is dat steken ontstaan door rek op de banden waar de inwendige organen, ook wel ingewanden genoemd, aan hangen. Vooral tijdens het hardlopen trekken de organen bij elke stap aan het middenrif. Dat gevoel ervaar je als steek. Als je een volle maag hebt, is er meer druk op de banden en het middenrif. De kans op steken wordt dan groter.

Zuurstoftekort in middenrif
Een ander vermoeden is dat steken in de zij ontstaan door een zuurstoftekort in de ademhalingsspieren in het middenrif. Tijdens het sporten gaat er veel bloed naar je spieren en dus in verhouding minder naar je ademhalingsspieren. Zo krijg je minder zuurstof en een stekend gevoel in je zij.

Verkeerd eten
Een slechte timing van voeding zou ook kunnen leiden tot zijsteken. Er zijn aanwijzingen dat het drinken van een suikerrijk drankje voor het sporten de klachten verergert. Ook is de kans op zijsteken groter als je vlak voor je training (1 tot 2 uur) veel eet.

Voorkomen
Als laatste het belangrijkste: hoe voorkom je een zijsteek?

  • Zorg voor een goede warming-up;
  • Let op je ademhaling: ga voor diepe ademteugen in plaats van oppervlakkig ademhalen;
  • Eet of drink niets vlak voor het sporten en oefen met eten en drinken tijdens een lange workout;
  • Zorg voor een goede core-stability: train je buik-, rug-, heup- en rompspieren.
Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten